Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 16 Muharrem Şemsek: MHP devlet çarkının parçası oldu

28.07.2003 Vatan

Bir silahlı saldırı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan Muharrem Şemsek, ülkücü hareketin liderleri arasında sayılıyor. 18 Mayıs 1997’deki olaylı kongrede Devlet Bahçeli lehine adaylıktan çekilen Şemsek, Temmuz ayındaki kongrede aday olmamış ve Tuğrul Türkeş’in yanına oturmuştu. Bu kongrede de aday olmak için hazırlanan Şemsek sorularımızı cevaplandırdı:

MHP neden yenildi?
Şemsek:
MHP’nin üzüntü verici bilinen bu sonuca varacağını, seçimlerden önce Sayın Genel Başkan’a gönderdiğim mektuplarda ifade ettim. MHP, iktidar ortaklığında 35 yıllık bir birikimi hiçe sayarak, ülkücü kadroları dışladığı ve dolayısıyla ülke ihtiyaçlarına uygun siyaset üretmediği, milletimizin beklentilerine cevap veremediği, milletin aleyhine olan işlere ortak olduğu için seçimi kaybetmiştir. MHP, bildiğimiz sıradan partilerden biri değildir. MHP sıradanlaştığı zaman, statükoyu sürdürür ve devlet çarklarının bir parçası olur, nitekim günümüz MHP yönetimi sayesinde olmuştur. İktidar olunan dönemde, toplumla kavgalı, kendi tabanından ve halktan kopmuş, İnönü dönemi CHP’si gibi devlet görevi, memurluğu yapma yönetim kadrosunun anlayışı olmuş.

Ülkücü hareketin krizi nasıl aşılır?
Şemsek:
Bu görüntüyü gidermek çok kolaydır. Temel neden yönetimdir. Demokratik bir parti yönetim anlayışı, Türk milletini emperyalizmin tutsağı olmadan, karnı tok, sırtı pek, başı dik bir toplum, devletini dünyaya örnek bir devlet haline getirme ülküsünü taşıyanları tekrar bir ve beraber kılacaktır. MHP, tek kişinin değil, güvenilir, tecrübeli kadroların demokratik yönetiminde yine bütün ülkücülerin siyasi ocağı olacaktır. Ve bunu kesinlikle sağlayacağız. Hiç kimse merak etmesin, üç beş toplama insanın Türk milletini yükseltme irademizi sulandırmasına izin vermeyeceğiz. Ömrümüz yettiği sürece doğruları söylemeye, partimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. MHP gerçek öz ülkücü kadrolara kavuştuğunda, iç birliğin bütünlüğünü sağladığında hareketin yetiştirdiği bütün değerleri kucakladığında, kirlilik, yolsuzluk töhmetinden arındığında ve ideolojik sapmadan kurtularak gerçek kimliğine kavuştuğunda, milletimizin tekrar itibarına nail olacaktır.

12 Ekim Kongresinde aday olmayı düşünüyor musunuz?
Şemsek:
MHP’de adaylık için ismi geçen geçmeyen çok değerli arkadaşlar var. Biz de MHP ile ilgili her şeyi düşünüyoruz. Arkadaşlarla istişarelerimiz sürüyor. Ekim ayında her şey netleşir. MHP’yi içine düştüğü durumdan kurtararak, iktidar yapabileceğimize inanıyoruz. MHP’nin problemlerini, çözüm yollarını, imkanları, zaafları biliyoruz. Fakat önemli olan, benim veya bir başka değerli arkadaşımızın Genel Başkan olmasından ziyade MHP’nin durumudur. Önemli olan çözümün istişareyle bulunmasıdır. MHP’deki parçalı yapıyı kaldırmamız, belirsizlikleri gidermemiz gerekiyor. Her arkadaşımız bir değerdir. Çözüme Sayın Genel Başkan başta olmak üzere herkes katkı yapmalı. Önce MHP çizgisinde, MHP içinde bulunan bütün ülkücü kadrolar, Türk milliyetçileri, hareketimizin yetiştirdiği bütün değerler hiçbir ayrım yapılmadan toparlanmalı ve bu birliğin gücü MHP yönetimine yansıtılmalı. Bütün ülkücülerin güven duyacağı, saygı duyacağı bir üst yönetim oluşmalıdır. Ardından dışarıdaki ülkücü-milliyetçi unsurları da bir proje ile MHP yönetiminde temsil edilir hale getirmeli. MHP’de, geçmişten bugüne ideolojisi ve çizgi tutarlılığa sahip, bir gün dahi hareketten kopmamış inandırıcı bir kişiye ihtiyaç var. Ayrıca MHP’yi kirlilik, yolsuzluk töhmetinden kurtaracak inandırıcılıkta, temizlikte, karakterde bir kişi düşünülmelidir. Ayak değil harekete baş olacak bir beyin, ülkücüleri seven, ülkücüleri kucaklayacak, hareketi ve kadroları tanıyan, kimseye adaletsizlik ve haksızlık yapmayacağından MHP’lilerin ve ülkücülerin emin olacağı, dünyadaki gelişmeleri doğru kavramış, emin ve ehil bir kişi olmalıdır.

ÜLKÜCÜ YAZAR YAVUZ SELİM DEMİRAĞ:

"Artık içtihat kapımız açık"

Ülkücü hareketin çeşitli kademelerinde bulunmuş olan gazeteci-yazar Yavuz Selim Demirağ yaklaşan MHP kongresini değerlendirdi: “Kongre MHP için bir dönüm noktası, fetret döneminden çıkışın, sahiplenerek sorgulamanın, özeleştirinin başlangıcı olacak. Umudumuz, tasfiye yerine yeniden yapılanmanın gerçekleşmesi. Birileri kavga gerilimi çıkartarak aba altından sopa göstermek istiyor. 1997’de de birçok adayın kongre salonuna bile alınmayacağı söylenmişti. Ama herkes girdi ve aday oldu. Ülkücüler birbirlerine saygılıdırlar. Bence kongre tam bir demokrasi sınavı olacak. MHP’liler herşeye rağmen demokrasiye saygılıdırlar. Türkeş döneminde ülkücülerin içtihat kapısı kapalıydı. Yorum yapamıyorlardı. Ters bir şey olduğundaysa abiler ‘Başbuğ’un bir bildiği vardır’ diyorlardı. 4 Nisan’da, Başbuğ’un vefatından sonra genel merkezde bir tartışma sırasında kalkıp bazı abilere ‘Kimse 15 yaşında değil. Artık ülkücülerin içtihat kapısı açılmıştır. Sakın kapatmaya kalkmayın. Sizin dayatmalarınız boyun eğmeyeceğiz. Çünkü düşünen, tartışan, hatta sizden daha fazla okuyan gençleriz’ demiştim. Nitekim Ülkü Ocakları merkezindeki Tuğrul Türkeş yönündeki tercih bu tür çıkışlar nedeniyle parçalandı. Bazıları Devlet Bey’den de yeni bir başbuğ yaratmaya çalıştı. 3.5 yıllık iktidardaki yanlışları da ‘Devlet Bey’in bir bildiği var’ diye açıklayarak içtihat kapısını kapatmaya çalıştılar. Bazı milletvekilleri ve bakanlar, icraata yönelik eleştirilerimizi ‘Çocuklar MGK’da neler konuşulduğunu bilmiyorsunuz’ diye geçiştirmeye çalıştı. Halbuki on dakika sonra bütün kanallar neler konuşulduğunu söylüyor. Artık kimse bizi kandıramaz. Devlet Bey, 3 Kasım’ın hemen ertesinde bütün Başkanlık Divanı’nın istifasını istese ve kısa sürede kongreye gitseydi tartışmasız seçilirdi. İşi soğutmaya bırakınca öfkenin dineceğini zannetti. Bu arada üyelikleri sıfırlayıp yeniledi. Ama bu yüzden tartışılıyor ve bu yüzden kaybediyor. Otobüs kaza yapıyor, ama ne şoför, ne ikinci şoför, ne de muavin kabahatli değil ama yolcular suçlu! Böyle bir mantık olabilir mi?”

BAHÇELİ’NİN KURMAYLARINDAN MEHMET ŞANDIR:

"Ülkücülerin sevgisini kaybetmişiz"

Geçen dönem MHP Meclis Grubunun başkanvekilliğini yapmış olan Mehmet Şandır, Devlet Bahçeli’yle birlikte çalışmaya devam ediyor. İşte Şandır’ın sözleri: “3 Kasım sonuçlarını hiç kuşkusuz beklemiyorduk. Hatta tek başına iktidar için gayret sarfediyor ve buna inanıyorduk. Fakat iç ve dış gelişmeler toplumu yönlendirdi. Bu konuda medyanın kararı ve gayreti de vardır. Yenildik, ama bu bir travmaya dönüşmüş değildir. Bizim için aslolan Türk milletidir ve onun her türlü kararına saygı duyarız. Tabii ki üzüldük. Millete kızmadık ama kendimize kızdık. Toplumla aramızda köprü olacak olan ülkücülerin sevgisini kaybetmişiz demek ki. Genel başkanımızın seçim gecesi yapmış olduğu konuşma duygusal olarak tüm tabanımızı kuşatmış ve elini kolunu bağlamıştır. Bu konuşmayı yapmamış olsaydı şimdi çok sayıda aday çıkardı. Bu tartışma çok daha geniş ölçekli yapılır ve daha faydalı olurdu. Genel Başkan ‘sorumluluğu ben alıyorum’ dediği için insanlar aday olarak çıkmayı nezaketsizlik olarak görüyorlar. İl kongreleri sonuçlandıktan sonra daha fazla aday çıkacak, ekipler oluşacak ve yarış kızışacaktır. Ama bu bir kırılma noktası, bir travma, bir çatışma olmaz. Kavga olmaz demiyorum. Kavga olmaması için tedbir alacağız, ama kavga olabilir, bu da çok büyük problem değil. Siyasette her şey tartışılır, eleştirilir, ama ortak bir ideolojik zemininiz varsa bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Sahiplenerek sorgulamaktan kaçmamak lazım. Ama partiyi ele geçirme adına, ideolojiye ve siyasi seviyeye dikkat etmeden partinin genel başkanı olmuş bir kişiye ölçüsüz saldırı yaparsanız, partiyi ele geçirseniz de elinizde bir şey kalmaz.”

TABAN KONUŞUYOR

Dünkü çocuk oyumuzu çaldı
Aslına bakılırsa yönetimde suçlu yok. Suçlu kendimiziz. Oyumuzu çaldılar. Daha doğrusu bizim içimizden bazıları oyunu, havaya boş vaat sıkana attı. Dünkü çocuk parti kurdu, palavralar attı ve işin kötüsü içimizden bunlara inananlar oldu. Biz seçimi kaybettiysek sorumlusu Bahçeli değildir, onun dürüstlüğüdür. Çünkü o kimseyi kandırmaya çalışmadı.
Erhan Aslan-Yalova

Tuttuğunu kopartacak bir lider
Ozan Arif söylediklerinde yerden göğe haklı. Milliyetçi hareket asla son bulmaz. Bu iş için Devlet Bahçeli gibi pasif insanlar uygun değildir. Tuttuğunu kopartacak, özü sözü bir, gönüldaşını değil hasmını yerden yere vuracak insanlar ancak MHP’ye başkan olabilir.
Bahri Yıldız-Isparta

Melih Gökçek ismini unutmayalım
Ülkücü hareketi toparlayabilecek isimler Ramiz Ongun ve Ümit Özdağ’dır. Ayrıca bizi tek başına iktidara götürecek aday olarak Melih Gökçek ismini unutmamak gerekir. Tabii ülkücü hareketin amacı gerçekten tek başına iktidar olabilmek mi? Bunların dışında Türk birliği ve Turan ülküsünü unutmamak, Gökalp’lerin, Atsız’ların, Taşer’lerin, Arvasi’lerin ruhunu sızlatmamak gerekiyor.
Servet Yıkılmaz

Özel Kalem görevden alınsın
Bu davaya gönül vermiş insanları sayın Bahçeli ile görüştürmeyen, hatta azarlayıp kovan özel kalem ve personelinin işine ne zaman son verecek? Sayın Genel Başkanımız, hep sabır ettiniz, artık yeter gücünüzü gösterin. Başta Şevket Bülent Yahnici olmaküzere diğer divan üyeleri ne yüzle teşkilatta duruyor? Ömrünüzde göremeyeceğiniz Meclis’e girdiniz. Eş ve çocuklarınızı en güzel kamu kuruluşlarına yerleştirdiniz. Hala gözünüz doymadı mı? Genel başkanımızın ve teşkilatın yakasından düşün artık.
Haluk Yavuzhan

Bizi millete küçük düşürdünüz
Devlet Bahçeli ve yöneticilere sesleniyorum: ülkücü hareketi ayaklar altına aldınız, bizi millete küçük düşürdünüz, Rahşan Hanım’ın küfürlerini yuttunuz. Bizler yıllarca yanlız Allah’ın huzurunda eğiliriz derken siz büyüklerimiz Bülent Ecevit’in, Avrupa’nın ve IMF’nin önünde eğildiniz. Bahçeli’nin tekrar aday olmasını kınıyor ve verdiği sözün arkasında durmasını istiyorum.
Mehmet Kılınç-Çayırbağ

Ölü toprağını üzerimizden atmalıyız
Başbuğumuzun kızıl elması Turan birliğiydi, ama şimdi bırakın Turan birliğini, kendi aramızda birlik beraberliği sağlayamıyoruz. Bütün ülkücülerde sanki bir güven sorunu var. İlk önce bunu aşmalı, üzerimizdeki ölü toprağını bir an önce atmalıyız. Yeniden davamıza sıkı sıkı sarılmalıyız. İnşallah 12 Ekim bunun başlangıcı olur.
Hüseyin Uğur Çırak-Korkuteli

2023’de lider ülke olacağız
Devlet Bey’i eleştirenleri anlamakta güçlük çekiyorum. 3 Kasım’da hiç çalışmadıklarına, hatta harekete zarar verdiklerine inandığım bazı büyüklerimizin bugün genel başkan adayı olmalarını bir türlü anlayamıyorum. Biz aklıselim sahibi ülkü erleri olarak genel başkanımızı desteklemeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 2023’de ‘lider ülke’ idealimize Devlet Bey’le ulaşacağımıza inancımız tamdır.
Ahmet Kula-Balıkesir

Ümit Özdağ Türkçüleri niye karalıyor?
Prof. Ümit Özdağ’ın iddia ettiği gibi Türk Milliyetçiliği köhne ve yeni gelişmelerden habersiz değildir. Eğer Sadi Somuncuoğlu’nun dizide dediği gibi, Türk milliyetçilerinin (Türkçülerin) değil de, MHP-ülkücü kesimin doktrin derinleşmesinde, ileriye dönük düşünmede geri kaldığını, ayrıca siyasette de sınıfta kaldığını iddia etseydi daha doğru söylemiş olurdu. O zaman, gizli–açık, MHP’nin başına geçme emeline de yarar bir politika yapmış olurdu. ‘MHP’de hiçbir şey yapılmadı, yeni görüşleri ben getireceğim’ demekle, zor tartışılacak bir siyaset oyunu yapmış olurdu. Ben siyasetten uzağım, pek anlamam ama, Türkçüleri karalamakla olmamalıydı bu.
Reha Oğuz Türkkan-İstanbul

Bir kadro hareketi gelmeli
Sayın Bahçeli ve ekibi ülkücüleri faşistlik ve katillikle suçlayan ortaklarına gösterdiği teslimiyetin sonucunda bir büyük ve kutsal hareketi bitirme noktasına getirmiştir. Öte yandan Ali Güngör ve çilekeş ülkücülere hoşgörünün yüzde biri gösterilmemiştir. Sayın Bahçeli ve ekibi derhal gitmeli, yerineyse Yazıcıoğlu'suyla, Muharrem Şemsek'iyle, Tuğrul Türkeş'iyle, Ramiz Ongun'uyla, Mustafa Mit'iyle bir kadro hareketi gelmelidir.
Süleyman Sağlam-Kütahya

Alnı açık, göğsü dik lider: Bahçeli
Türk milleti var olduğu sürece, Türk milliyetçiliği yükselen değer olmaya devam edecektir. İlkeli dürüst ve vatansever, sözü bir alnı açık, göğsü dik bir lider olan sayın Devlet Bey, ülkücü gençlik sen var olduğun sürece seni örnek alıp izleyecektir. Önümüzde bir seçim var. Tüm ülkücüler, taraflı tarafsız ülküdaşlarımız, elele verip sayın Devlet Bey’in liderliğinde dokuz ışığın arkasından, üç hilalin gölgesinden hep beraber bir çatı altında toplanalım.
Mehmet Danış-Osmaniye

Ülkücü harekette eyyamcılık olmaz
MHP hükümette ülkücü tavrı hiç temsil etmemiştir. Tarihi sorumluluğu ve vebali büyüktür. Yolsuzluk ve yoksulluk edebiyatı yapmış, ama sözünü yerine getirmemiştir. ‘Başörtüsü irticai faaliyettir’ bakan H. Yusuf Gökalp ülkücü kıyımlar yapmış. Ayaklar baş olmuş, eyyamcıların egolarına hareket teslim edilmiştir. Sayın Bahçeli, en az Tansu Çiller kadar ilkeli davranıp çekilmelidir.
Fikret Kavak

Turan’ı nasıl hayata geçireceğiz?
Neden olmazsa olmaz ozanlarımız küstürüldü? Ya yöneticilerimiz yaptıkları işin ağırlığını kaldıramadı ya da bu işin ciddiyetinde değiller. Bizler bu şekilde Turan’ı nasıl hayata geçireceğiz, bilmiyorum. Ayrılmalar, kopmalar, beğenmemeler, dava adına değil de benlik adına yapılan işler. İnsan bu yazıyı yazarken bile kahroluyor.
Tarık Çiftçibaşı

Dava uğruna yediğimiz bıçaklar
20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Her insan gibi Sayın Devlet Bahçeli de bir yanlış yaptı. Bu, koalisyonda herşeye evet demesiydi. Ama şu iyi bilinmeli ki bizler her zaman onun arkasındayız. Bu dava uğruna yediğimiz bıçakların acısını biz çektik, her zaman da çekeriz.
Yasin Hakan Aybey



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 1 Sanki Türkeş 3 Kasım’da öldü 13.07.2003
2 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 2 Milliyetçilik ‘out’ millicilik ‘in’ 14.07.2003
3 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 3 Herkes merakla bekliyor: Bahçeli yeniden aday olacak mı? 15.07.2003
4 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 4 Ramiz Ongun yeniden MHP genel başkanlığına aday 16.07.2003
5 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 5 Koray Aydın: "Değişimin önünde duramayacaklar" 17.07.2003
6 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 6 Ümit Özdağ: Bugünkü milliyetçiler Ziya Gökalp’in bile çok gerisindeler 18.07.2003
7 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 7 Namık Kemal Zeybek: Başarılma şansı düşük, ama sıfır da değil 19.07.2003
8 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 8 Muhsin Yazıcıoğlu: MHP yakaladığı fırsatı hovarda gibi harcadı 20.07.2003
9 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 9 Tuğrul Türkeş: ATP olarak 3 Kasım’da yenilmedik 21.07.2003
10 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 10 Yılma Durak: Parti içi demokrasi şart 22.07.2003
11 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 11 Atilla Kaya: Çizgisi kırık olan aday olmasın 23.07.2003
12 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 12 Ozan Arif: Bahçeli gönüldaşlarına aslan Ecevit'e Siyam kedisi kesildi 24.07.2003
13 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 13 Musa Serdar Çelebi: Ümidimiz MHP’nin ehil ellere geçmesi 25.07.2003
14 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 14 Sadi Somuncuoğlu: Bu olayla MHP millet vicdanında mahkum oldu 26.07.2003
15 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 15 Cüneyt Öztürk: Kişiler değil programlar yarışsın 27.07.2003
16 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 17 Kemal Can: Adaylar arasında pek bir fark yok 29.07.2003
17 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 18 Süleyman Seyfi Öğün: MHP merkezi seçti ve kaybetti 30.07.2003
18 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 19 Değişim zorunlu ama çok zor 31.07.2003

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı