Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 10 Yılma Durak: Parti içi demokrasi şart

22.07.2003 Vatan

Yılma Durak, 1970’li yıllarda “Doğu’nun Başbuğu” olarak bilinirdi. 1980 sonrasında Erzurum’dan Ankara’ya yerleşen Durak harekette üst düzey görevler üstlenmemekle birlikte camiada etkisini korudu. Durak sorularımızı şöyle yanıtladı:

3 Kasım’la birlikte bir umutsuzluk yaşanıyor...
Durak:
Umutsuzluktan çok bir üzüntü duyuyoruz. Ve niçin böyle olduğunu da tam izah edememenin sıkıntısını çekiyoruz. Ülkücüler, ilk defa tek başına iktidar imkanı yaladı, bunun önünün tıkanmasını hazmedemiyorlar. Bu bir karargah mağlubiyetidir. Acaba hiç kamuoyu yoklaması yapılmadı mı? MHP biraz kendi eliyle gitti. Bunun sebebi Sayın genel başkanımızın kafasında saklı. Ben de az çok biliyorum. Ülkücü hareket son tecrübeden şunu anladı: Parti içi demokrasi şart. Bu olmadan siyaset olmaz, memleketseverlik olmaz.

Kriz nasıl aşılır?
Durak:
Ülkücüler kendilerini yenilemeliler. Yeniliyorlar da. Dünyanın nereye sürüklendiğini, Türkiye’nin de bu felaket içerisindeki küçük bir tahta parçası gibi nasıl savrulduğunu görüyoruz. Vatanseverler, milliyetçiler, bunun sağı solu yok; bu işi fark edenler bu küçük tahta parçasını biraz daha küçültmeden kıyıya nasıl ulaştırırız diye düşünmeliler.

MHP’nin rolü ne olmalı bu durumda?
Durak:
MHP’de, hareketin liderlerini, fikir adamlarını kapsayan bir lider kadro hareketi organize etmeye çalışıyoruz. Bu olur, vitrine güvenilir isimler çıkarılır, parti içi demokrasi işletilirse, işte o zaman globalizm karşısında milliyetçilik ayakta kalır. Bu bir hayal değil. Bakın Genç Parti çaresizliğin, reddiyenin, hayır diyenlerin gittiği bir siyaset. Cem Uzan’ın siyasette aldığı mesafenin sosyolojik ve psikolojik sebepleri tahlil edilmelidir. Uzan bugünkü siyasi boşluktan doğmuştur

Kongrede olay çıkma ihtimalinden söz ediliyor...
Durak:
Böyle bir şey olursa sorumluları affedilemez. Hareketimizin içerisinde bazılarının böyle bir tavrın içinde bulunması, maalesef kötü bir tortunun varlığını devam ettirdiğine bir delildir. Mesela bazı yerlerde ocak başkanları bazı laflar ediyorlar. Bunları ciddiye almıyorum. Olursa çok üzülürüm. Ama buna bir tedbirimiz yok bizim. O gençlikle ne kavgaya gücüm yeter, ne de ona bir şey diyebilirim. Ama o gencin arkasındakiler Türkiye’de hiçbir yerde barınamazlar

ECEVİT’E HAKARET ETTİĞİ İÇİN İHRAÇ EDİLEN ALİ GÜNGÖR:

"Artık MHP bir cesettir"


1999’da MHP listelerinden Meclis’e giren milletvekillerinin en ilginçlerinden biri Mersin Milletvekili Ali Güngör’dü. 1972’de Dr. Asteğmen Necdet Güçlü’yü öldürme suçundan 12 yıla mahkum olan Güngör, aftan yararlanarak iki yıl sonra serbest bırakılmıştı. Yıllar sonra Güngör, Meclis kürsüsünde bir başka af yasası üzerine kişisel söz aldı ve Başbakan Bülent Ecevit’e çok sert eleştiriler yöneltti. Güngör’ün MHP’den ihracı ülkücü tabanı ikiye böldü. Seçim yenilgisiyle birlikte popülaritesi artan Güngör sorularımızı şöyle yanıtladı:

Hükümet döneminde eleştirilerinizi açıkça dile getirdiğinizde yalnız bırakıldınız. Şimdiyse herkes konuşuyor...
Güngör:
Ülkenin bağımsızlığı, milletin birliğinden yana, adaleti isteyen vatanseverlerin desteğini hep yanımda buldum. Ama MHP’deki yetkili ve sorumlu kişiler ve milletvekilleri tarafından büyük çoğunlukla yalnız bırakıldığım doğrudur. Şimdi herkesin konuşuyor olmasından tabi ki memnun ve mutluyum. Yanılmadığım, yapılan yanlışlara ortak olmadığım için alnım açık, başım dik. Ali Güngör, hem de Meclis kürsüsünden yaptığı, bütün milletin doğru dediği bir konuşma sebebiyle ihraç edildi. Aslında ihraç edilen Ali Güngör değildi. MHP yöneticileri bu kararlarıyla adaleti ve vefayı ihraç ettiler. MHP’yi özünden, ruhundan ayırdılar. Özünden ve ruhundan ayrılmış beden ceset olur. Türk milleti kendisini yönetmek için herhalde ceset aramıyor. Özü, ruhu ve bedeniyle bir bütün olarak bilgi ve cesaret sahibi, Allah korkusuyla dolu insanların oluşturduğu hareketi arıyor. Buluncaya kadar da aramaya devam edecek.

Ülkücü hareketin krizi nasıl aşılır? MHP kongresi bu açıdan nasıl bir önem taşıyor?
Güngör:
Ülkücüler olarak öncelikle şu sorulara doğru cevapları verebilmek gerekiyor:
* Ülkenin bağımsızlığını, milletin birliğini, adalet ve vefayı her şeyin üstünde tutan anlayışın temsilcisi olabilmek ve buna da milleti yeniden inandırabilmek nasıl mümkün olacak?
* Türk devletini şerefli, insanlarımızı TC’nin vatandaşı oldukları için mutlu ve gururlu kılabileceklerinin güvenini verebilmek için neler gerekiyor?
* Neyi nasıl yapacaklarını ve yapmayacaklarını söylediklerinde halkın buna yeniden inanması için gerekenler nelerdir?
* ‘Bir araya gelsinler’ veya ‘bir olalım, diri olalım’ gibi sözlerle birlik sorunu çözülür mü?
* Yönetime aday olan gruplardan birisi kazandığında diğerlerinin kopmayacağının işaretleri verilebiliyor mu?
* Kişilere dayalı değil, kurumsallaşmış bir hareket olabilmek için neler yapılmalı?
Sorumluluk, MHP’nin merkez yönetimi, il-ilçe yöneticileri, belediye başkanları, büyük kongre delegeleri, genel başkanı ve genel başkan adayı arkadaşlarımızın üzerindedir. Türkiye’nin milliyetçi fikir sistemi temelinde geliştirilmiş projelere ve ülkücülere ihtiyacı aratarak devam ediyor. Yine, bu fikir sisteminin siyasetini üstlenecek bir partiye de ihtiyaç duyduğu oldukça açıktır. MHP’nin bu parti olup olmayacağının cevabı ise büyük kongre delegelerinin ileri görüşlülüğüne ve kararına bağlıdır.

‘KEMALİST BOZKURT’ TANER ÜNAL:

"Emperyalizme karşı adayım"

MHP Kongresi yaklaştıkça genel başkan adayları da artıyor. Bunlara, aslen inşaat mühendisi olup 20 yıldır gazetecilik ve yazarlık yapan 47 yaşındaki Taner Ünal da eklendi. Birçok ülkücü yayında özellikle tarih konularında araştırmaları yayınlanan Ünal bir dönem haftalık Türkeli gazetesini çıkartmış. Kendisine “Kemalist bozkurt” dendiğini belirten Ünal, Aydınlık dergisinde de yazılarının çıktığını, Doğu Perinçek’le on yıldır tanıştığını söylüyor. “Geniş bir ekiple hareket ediyorum” diyen Ünal hedeflerini şöyle anlatıyor: “Türkiye’nin yeni bir ruhla ulusal birlik ve ve Kuvvayı Milliye hareketine ihtiyacı vardır. Allah nasip ederse ulusal birliği ve dirilişi gerçekleştirecek, milli devlete dönüşü sağlayacak, öncelikle emperyalizmin yerli-yabancı tüm kollarını keseceğiz. Türkiye’yi yeniden tam bağımsızlığa kavuşturacağız. Böylelikle kalkınmayı da gerçekleştireceğiz. İşte o zaman milliyetçilikten bahsetmeye hakkımız olur. Gerisi boş laftır. Aday arkadaşlarımızın bugüne kadar yaptıkları bundan ibarettir.”

TABAN KONUŞUYOR

Telafi içi 25 yıl lazım
Rahşan Ecevit ülkücülere katil dediği halde özür dilemedi. MHP bunu yuttu. MHP millete ne madden, ne manen bir şey verdi. Bunun telafisi için en az 25 yıl gerekir. Başta Bahçeli olmak üzere bütün yetkililer tamamen değişmeli, yeni lider kendi kadrosuyla Türk-İslam felsefesine sarılmalıdır.
Ali Karcı

Ülkü Ocakları üniversite kursun
Ülkü Ocakları yeniden yapılanmalı ve eğitime önem vermeli. Daha ileri giderek, üniverste kurmalı. MHP ise vizyon sahibi bir lider çıkarmalı. Artık özeleştiri yapalım, lideri de eleştirelim ve biraz da demokratik olalım. Şayet iktidar değil de muhalefet olsaydık şimdi daha farklı bir konumda olabilirdik.
Serkan-Erzurum

Hep ‘ben’ dediler kaybettik
Genel başkanımızın ilkeli ve mütevazı tavırlarına yakınındakiler ve diğer yöneticiler ayak uyduramadı. Bu teşkilat yöneticilerine de yansıdı. Bazı yöneticiler kendilerini büyük gördü. Genel Merkez de ‘ben’ veya ‘egoizmi’ önlemede gerekli adımları atmayınca, bizden Allah da, şehitlerin ruhu da razı olmadı ve halkımız da razı olmadı!
Eren Erenalp

Bahçeli aday empoze etmesin
Millete hizmet için inananların kadrolaşması şarttır. MHP’nin her yöneticisinin ülkücülere minnet borcu vardır ve bunu ödemeleri gerekir. Bu alacağımızı ne yazık ki alamadık. 68 kuşağı olarak, Ramiz Ongun MHP’nin son şansıdır. Sayın Bahçeli aday olmamalıdır. Bir başka adayı empoze etmesiyse en büyük yanlış olur.
Hasan Güray Artuner

Oyuna gelmeyin, oyunu bozun
Muhalefet olmaya hazırlanan sayın büyüklerimize sesleniyorum: Lütfen bu tuzağa düşmeyin. Hissi ve şahsi düşünmeden, MHP ve onun lideri Devlet Beyimizin her zaman yanında olmaya devam edin. Asıl o zaman oyunu bozup bozgunu zafere döndürebilirsiniz.
Fahrettin Tüzer-Adana

İktidar olduk, hareket bozuldu
Bu davanın çilesini çekenleri, siyasi rant peşinde koşanlar ve ihaleciler partiye bile sokmadılar. Diğer partilerden gelenleri öz, gerçek ülkücüleri üvey evlat gördüler. İktidardan sonra ne lider, ne teşkilat, ne doktrin kaldı. Ali Güngör gibi mert arkadaşlarımız teşkilattan atanların bu hareketleri yanlarına kar kalmayacaktır.
Fevzi Değirmenci-Gaziantep

Başbuğ’u unuttunuz mu?
Ne oldu da Başbuğ’un çizdiği yoldan gitmiyorsunuz? Kimi koltuk peşinde, kimi siyaset. Birbirlerini yemekten ülkeyi yönetemediler. Alparslan Türkeş'in kemiklerini sızlatmayın. Devlet Bey aday olmazsa Mehmet Gül lider olsun, geri kalanlar da küsüp gitmesin. Çünkü davaya küsülmez.
Sergen Bergen

Biz ülkücüleri yabana attılar
Çok yakın bir gelecekte bu kutlu dava, bilinçlenen yüce halkımız sayesinde amacına ulaşacaktır. 3 Kasım’da MHP şerefliliğinin ve dürüstlüğünün kurbanı olmuştur. Çok sevdiğim bir söz MHP'nin düştüğü durumu çok güzel ifade ediyor: ‘Yay gibi eğri olsam elde tutarlar beni, ok gibi doğru olsam yabana atarlar beni.’ Bizi yabana attılar.
Hasan Ali Sertdemir

MHP misyonunu çoktan tamamladı
MHP 1990 yılında görevini, misyonunu tamamlamıştı. Rahmetli Başbuğ da farkındaydı ve yeni bir yapılanmaya gidiyordu, ömrü yetmedi. 1999 seçimleriyle birlikte başkalarının hatalarından ötürü müthiş bir fırsat yakalandı. Ama bunu değerlendirecek kadrolar partide etkili değildi. Bundan sonra MHP’nin işi çok ama çok zor. Aslında benim umudum yok.
Nüvit Topaloğlu

Delegeye kalsa Bahçeli seçilir
MHP’nin başına Türkeş soyundan birisi gelmeli. Bu da şu anki duruma göre Yıldırım Tuğrul Türkeş’i gerektiriyor. Geçici bir süre için Namık Kemal Zeybek veya Turan Yazgan olabilir. Milliyetçiler kurultay düzenleyip adaları seçebilir. Sadece delegeye bırakılrsa Devlet Bahçeli’den başkası kazanamaz.
Nedim Kırış- Kayseri

Başbuğumuzun ölümü dirilişimiz oldu
Bizleri iktidara rahmetli Başbuğumuzun cenaze töreni getirdi. Başbuğumuzun ölümü dirilişimiz oldu. Devlet Bahçeli ve ekibiyse sonumuz oldu.
Hüseyin Işık-Turhal



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 1 Sanki Türkeş 3 Kasım’da öldü 13.07.2003
2 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 2 Milliyetçilik ‘out’ millicilik ‘in’ 14.07.2003
3 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 3 Herkes merakla bekliyor: Bahçeli yeniden aday olacak mı? 15.07.2003
4 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 4 Ramiz Ongun yeniden MHP genel başkanlığına aday 16.07.2003
5 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 5 Koray Aydın: "Değişimin önünde duramayacaklar" 17.07.2003
6 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 6 Ümit Özdağ: Bugünkü milliyetçiler Ziya Gökalp’in bile çok gerisindeler 18.07.2003
7 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 7 Namık Kemal Zeybek: Başarılma şansı düşük, ama sıfır da değil 19.07.2003
8 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 8 Muhsin Yazıcıoğlu: MHP yakaladığı fırsatı hovarda gibi harcadı 20.07.2003
9 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 9 Tuğrul Türkeş: ATP olarak 3 Kasım’da yenilmedik 21.07.2003
10 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 10 Yılma Durak: Parti içi demokrasi şart 22.07.2003
11 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 11 Atilla Kaya: Çizgisi kırık olan aday olmasın 23.07.2003
12 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 12 Ozan Arif: Bahçeli gönüldaşlarına aslan Ecevit'e Siyam kedisi kesildi 24.07.2003
13 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 13 Musa Serdar Çelebi: Ümidimiz MHP’nin ehil ellere geçmesi 25.07.2003
14 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 14 Sadi Somuncuoğlu: Bu olayla MHP millet vicdanında mahkum oldu 26.07.2003
15 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 15 Cüneyt Öztürk: Kişiler değil programlar yarışsın 27.07.2003
16 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 16 Muharrem Şemsek: MHP devlet çarkının parçası oldu 28.07.2003
17 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 17 Kemal Can: Adaylar arasında pek bir fark yok 29.07.2003
18 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 18 Süleyman Seyfi Öğün: MHP merkezi seçti ve kaybetti 30.07.2003
19 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 19 Değişim zorunlu ama çok zor 31.07.2003

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı