Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 13 Musa Serdar Çelebi: Ümidimiz MHP’nin ehil ellere geçmesi

25.07.2003 Vatan

Musa Serdar Çelebi’yi Papa suikastı davasının sanığı olarak biliyoruz. Ama o 1970’lerde MHP’nin “eğitimciler” grubunun, 1980’lerden itibaren de Avrupa’daki ülkücü örgütlenmenin önde gelen isimlerinden. Alparslan Türkeş’le yolu ayrılan Türkeş bir süre önce BBP’ye girip önce genel başkan yardımcısı, son kongrede de Disiplin Kurulu üyesi oldu. Ama röportajda da görüleceği gibi gözü MHP kongresinde:

Ülkücü hareket krizde mi?
Çelebi:
Biraraya gelemediğimiz için gerçek ülkücü fikri siyasi hayata taşıyamadık. MHP buna rağmen 1999 seçimlerinde bir başarı elde etti. Ama MHP yönetimi, başarılı sayılabilecek ilk bir yılın ardından, hem Türk milletinin, hem ülkücü tabanın beklentilerine uygun bir icraat yapamadı. Hep bir ‘ülkücü duruş’tan söz edildi, ama bunun arkasından bir şey çıkmadı.

Ya ideolojik kriz?
Çelebi:
Bunun temel sebebi kafalardaki karışıklıktır. İnsanlar bir fikir etrafında birleşemez, ortak bir söyleme sahip olamazlarsa, eylemde de beraber olmaları çok zordur. Yakın zamana kadar geçmişten kalma bazı fikir ve sloganlarla idare ettik. Çünkü bunları esas alarak çağımızı yorumlayan ve gerçekten bize ışık tutabilecek kadrolar, fikir adamlarıyla ilişkilerini kopardı hareket. Yeni görüşler ortaya atmadı, bunlardan kabul edilebilir olanları gençler seminer konusu yapmadı. Sonuçta, düşüncesiz, fikirsiz bir hareket durumuna geldik. Halbuki milliyetçiliği sadece profil veren, sadece edebiyatı yapılan bir konu olmaktan çıkarabilirdik. Sonuçta MHP’nin tabanı demoralize olmuş ve tavanı dağılmıştır. İmamesi dağılmış bir tespih gibi bugün MHP. Eğer bu boşluğu MHP dolduramazsa Türkiye şartları bunu dolduracaktır.

MHP kongresi bu noktada bir fırsat mı?
Çelebi:
Evet. Yüzde 8.5 oy almış ve hâlâ iş yapabilecek bir tabanı olduğu için, böyle bir projeyi gerçekleştirebilecek bir kadro MHP’de işbaşına gelirse tüm hareket toparlanabilir diye konuşuluyor. BBP ve ATP’nin genel başkanları da MHP’de yerli bir siyaset geliştirebilecek bir kadro işbaşına gelirse bütünleşmenin olabileceğini düşünüyorlar. Eminim ki ülkücüler kendi reylerine itimat eden ve parti içi demokrasiyi esas alan bir programı ve adayı destekleyeceklerdir. Bunu yapmamaları, hareketten vazgeçmeleri anlamına gelir.

Kongrenin kavgalı olma ihtimali var mı?
Çelebi:
Delegelerin buna fırsat vermeyeceğini, bugünkü yönetimin de, intiharları anlamına gelecek böyle bir şeye izin vermeyeceklerini ümit ediyorum. Çünkü böyle bir şey olursa, MHP çatısı altında yerli bir mücadeleyi sürdürebilmenin imkanı ortadan kalkabilir. Eninde sonunda MHP baba ocağımız, bunu tekrar ehil ellere teslim etme yolunda ümitliyiz. İnsanlar bunun için didiniyor. Geçmişteki kongre oyunlarıyla, gerçekten bir şeyler yapabilecek insanlar safdışı bırakıldı. Bu defa da aynısı olursa, ülkücüler MHP’de ısrar etmez, BBP’de, ATP’de ya da yepyeni bir partide, bütün Türkiye’yi kucaklayacak bir hareket başlatılır.

ESKİ TBMM İDARE AMİRİ AHMET ÇAKAR:

"Bu acıyı kıyamete kadar yaşayacağız"

Kadın gazetecilerin ve ziyaretçilerin etek boylarıyla uğraşması ve Öcalan konusundaki çıkışlarıyla MHP içinde sivrilen eski TBMM İdare Amiri Ahmet Çakar, MHP’nin durumunu şöyle değerlendirdi: “3 Kasım, MHP’nin izlediği strateji sonucu ortaya çıkmış bir yenilgi, hatta hezimettir. Millet icraatımız not verdi ve bizi sınıfta bıraktı. Sorumluluk sadece Devlet Bahçeli’ye ait olamaz. Kaldı ki Bahçeli’nin böyle bir açıklama yapması da yanlıştır. Müşterek aklı devreye sokup yaşananları analiz etseydik ne MHP, ne de Devlet Bey bu noktaya gelirdi. Aslında daha işin başında muhalefette kalmalıydık. Bir grup arkadaşla ‘şanlı bir muhalefet yapalım’ diye konuşuyorduk. Ama Devlet Bey iktidarı tercih etti, bunu yaparken bizim gibilere danışmadı. Bizdeki lider-teşkilat-doktrin üçlemesi bir mantık dokusu içerir. Bunda istişare önemli yere sahiptir. Değil totaliter olmak, otoriterlik bile bizde hassas bir konudur. Otorite, istişareye alınmış kararların uygulanmasında ortaya çıkar. Türkeş gibi son derece karizmatik bir lider ve devlet adamı bile, eşi öldükten sonra ikinci kez evlenmesini GİK’te istişareye açmıştır. Ne var ki Başbuğ’a son derece saygılı ve ona hayran olan Devlet Bey’in uygulaması çok farklı çıktı. Örneğin seçim kararını tek başına aldı ve partisine de uygulattı. O gün itiraz etme şansına sahip değildik. Ama daha sonra, 50 arkadaşla birlikte seçimlerin ertelenmesi için gayret sarf ettik ama başaramadık. Benim, siyasi olaylarda çok süratli tepki ortaya koyabilen bir mizacım var. Bu yılların birikimi ve deneyiminden kaynaklanıyor. Kaldı ki tepki koyduğumuz olaylar toplumun son derece hassas olduğu konulardır. Kıyafetle ilgili hassasiyetim ve Apo ile ilgili beyanlarım hep böyledir. Biz gerekeni söyledik, ama hükümet aciz kaldı. 57. hükümet eliyle TC devleti, devlet olmanın gereğini yerine getirememiştir. Bu acıyı halen yaşıyoruz ve kıyamete kadar da yaşamaya devam edeceğiz. Bizler, hayatınızın büyük bir bölümünde bağlandığınız ideolojik hareketi herşeyden önemli kıldık. Bizimki devlete değil, sisteme karşı bir hareket. İktidara geldiğimizdeyse bozuklukları düzeltmek için hiçbir şey yapamadık. Şimdi sıfırdan başlayacağız. Yeniden şansımızı zorlayacağız. 3 Kasım’ı, tek başına iktidar yürüyüşümüzün başlangıcı yapmak istiyoruz. Bu bakımdan 12 Ekim de yeniden doğuş günümüz olacaktır.”

1980 SONRASI ÜLKÜCÜ LİDERLERDEN SERVET AKKUŞ:

"Genç kadrolar görev bekliyor"

Ülkü Ocakları’nın 1980 sonrası yöneticilerinden A. Servet Akkuş, MHP’nin krizini şöyle değerlendiriyor: “Bir misyon partisi hatta ideolojik parti tanımına giren MHP, içerisinde demokratikleşmeyi ve katılımı sağlayamadığı için örgütünden ve tabanından kopma noktasına gelmiştir. Ne sebeple olursa olsun, parti teşkilatlarında rekabetçi ve katılımcı bir yapının olmayışı, hem ideolojik hem de siyasal yeni açılımların önünü maalesef tıkamış, partiyi statükonun koruyucu gücü haline getirmiştir. Alt yapısına önem vermeyen ve transfer de yapmayan bir futbol takımı başarısını ne kadar sürdürebilirse, kendi potansiyeli ve tabanına şüphe ile mesafeli duran MHP’nin siyasi başarısı da o kadar olacaktır. MHP’nin öncelikli sorunu, partinin kimlerin yönetiminde olduğundan çok siyasal katılımın kısıtlı olması ve dar kadro yönetim anlayışıdır. MHP hiçbir grubun kontrolüne giremeyecek kadar büyük bir camiayı ve ideolojiyi temsil eder. Kendisini Türk milliyetçisi kabul eden ve MHP’de politika yapmak isteyen bütün herkese ‘tahammül’ gösterilmeli ve önü açılmalıdır. Parti örgütlenmesinin ihtiyacı olan, buna karşılık ısrarla görülmemeye çalışılan genç siyasal kadrolar ise donanımlı ve hazır olarak uygun parti ortamını beklemektedirler.”

TABAN KONUŞUYOR

Gerçek ülkücü Doğu Perinçek
Gençlik dönemimde ülkücü camia içinde bulunmuş ve halen siyaset alanında bulunanların birçoğuyla çalışma fırsatı bulmuş birisiyim. Ülkücülerin boşluğa düştükleri esnada, bu boşluğu gerçek bir ülkücü yapısıyla doldurarak hislerime tercüman olan ve onları umutsuzluk ve çaresizliğe düşmekten kurtardığına inandığım sayın Doğu ve Perinçek ve kadrsonua teşekkür ederim.
Muzaffer Günay-İstanbul

Bu gidişle yüzde 3’e düşeriz
İnsanların bilgi, liyakat, ehliyet, fikir ve projelerinin ön plana çıktığı, erdemli, edepli ve disiplinli teşkilatlar oluşturulması gerekirken, ülkücü iradeye içerden ve dışardan müdahale ederek kendi menfaatleri doğrultusunda ülkücüleri kontrol altına almaya ve seçimleri yönlendirmeye çalışıyorlar. Bunların sonucunda belediye seçimlerinde yüzde 3 oy almaya hazır olsunlar.
Dursun Efe-Kırşehir

Tek çıkış yolu Tuğrul Türkeş
Devlet Bahçeli’nin genel başkanlıktan ayrılıp ayrılmaması, geçmişte onun lehine feragat eden ya da dün önünde el pençe divan duran, yani kötü kopyalarından herhangi birinin genel başkan olması gidişatı değiştirmeyecektir. Alparslan Türkeş dirilip bir yüzde 18 daha hediye edemeyeceğine göre, bu süreçte partiden ayrılarak vebale ortak olmayan Tuğrul Türkeş’ten başka bir çıkış yolu görünmemektedir.
Yusuf Yılmaz

Şirin gözükmekle değişim olmaz
Değişim, fikri yanı silip atıp sadece dışa şirin gözükmeye çalışmakla olmaz. Hele hükümet icraatını görmezden gelmek hiç olmaz. Değişim beyaz çorap giymeyi yasaklamak değildir. Kıbrıs, AB, Irak konularında bir arpa boyu yol alamayan, Kürt devleti hazırlıklarına imkan tanıyan, Orta Asya’ya küsen bir politikayla nasıl değişimden söz edilebilir? Değişimin nerede, nasıl olacağı bu kongrede belli olacaktır.
Oğuz Öz

MHP sinsi ve kurnaz olmadı
MHP iktidarda kendi kendine bocaladı. İç çekişmeler, günü kurtarma kaygısı ve iktidar hırsı öne çıktı. Ezildi, dışandı ve sonuç hüsran oldu. Ama özünde sinsilik ve kurnazlık yoktu. Ama bu davayı sürdürmek için illa iktidar olmak gerekmez. Bunu sayın Alparslan Türkeş zamanında da yaşadık. Bu, milletin hareketidir. Bu yüzden tekrar yapılanmalı, ayrı saflardaki ülkücüler aynı safa geçmelidir.
Tolga Akasya-Ankara

Menfaat düşkünleri GP veya AKP’ye kaçtı
Ülkücüler gerçek duruşları, ahlak ve dürüstlükleriyle yuvalarındadır. Kamuoyunda kendilerini ülkücü lanse edenlerse ortada yoktur. Dün menfaat karşılığı ANAP ve DYP’ye gidenler bugün GP veya AKP’ye geçmişlerdir. İçimizden seçilecek her ülkücü bu toplumun lideri olacaktır. Bahçeli veya bir başkası, hareketimizi toparlayacaktır.
Turgut Özyer-Eminönü

Kamil insanlara ihtiyaç var
Milli gururumuzu ve menfaatlerimizi savunacak, eskiden olduğu gibi yüce Türk milletinin sesini duyuracak, sözünü dinletecek, Türk milliyetçilerine yeniden itibar kazandıracak, nefsini yenmiş kamil insanlara bugün daha çok ihtiyaç var. Boşuna yüklenmedik biz bu davayı / Bulacağız pek çok derde devayı / Her yerde, her sazda bizim havayı / Çalacağız göreceksin az kaldı.
Celal Gökgöz-Mersin

İP’e baksın da utansınlar
Diğer koalisyon ortakları ve medya, Devlet Bey ve ekibiyle, kedinin fareyle oynadığı gibi oynadılar. Seçim yapıldı, ben dahil birçok kişi MHP’ye oy vermedi. Devlet Bey de istifa edeceğini açıkladı. Nerede istifa? Seçimden sonra nasıl bir insiyatif sergilediler? O kadar önemli olaylar olurken seslerini bile duymadık. İşçi Partisi’ne baksın da utansınlar. Yeni kadrolar Bahçeli ve ekibini ihraç ederek temiz bir sayfa açmalı.
Adnan Aydoğmuş

MHP’nin varlığıyla yokluğu birdi
Sayın Bahçeli fotoğraf karelerinde Ecevit ve Yılmaz’ın yanında ceket iliklemekle yetindi. Ortaklarının fikirlerini de hep kabul etti. Kendi görüşlerini kabul ettiremedi, hatta hiç dile getirmedi. Halksa MHP’yi kurtuluş olarak görüp iktidar yapmıştı. Milliyetçi çizgide, halktan yana bir parti istiyordu. Ama tam tersi oldu. MHP’nin varlığıyla yokluğu birdi.
Tunç Sunguroğlu

Birlik için ne bekliyorsunuz?
Biz Kars’ta, Türk kimliğimiz kaybolmasın, Kerkük’te yaşananlar bizim de başımıza gelmesin diye, yediden yetmişe, sağcısı, solcusu demeden Türklüğümüze sahip çıkarken sayın Bahçeli, Ongun, Aydın, Çelebi, Zeybek, Yazıcıoğlu, Şendiller, Okuyan ve diğerleri, daha ne bekliyorsunuz, ne düşünüyorsunuz? Ne zaman herşeyi bir tarafa bırakıp Türkün menfaati doğrultusunda tek vücut hareket etmeyi düşünüyorsunuz?
Mürteza Aybirdi-Kars

Bahçeli dışında herkese öfkeliyiz
Çok öfkeliyiz. Öfkemiz Sayın Bahçeli’ye değil, yanındaki büyüklerimize. Bizi çok üzdüler, bizi hiçe saydılar. Hepsi koltuk sevdalısı oldu. Hep kendilerini düşündüler. Ama biz ülkücüler küsmeyiz. Başımız dik gezebilmemiz için Devlet Bey’den başka aday çıkmaması lazım. Çünkü camiayı ancak o toplayabilir.
Süreyya Ünal

Ramiz Ongun bu işi sırtlar
Ülkücü hareket geçmişten günümüze uzanan bir aksiyon hareketidir. Bu hareket Başbuğ’u kaybettiği yıllarda bitti diye tarif edildi, ama biri çıktı iktidar yaptı. Şimdi de bir başkası çıkacak ve o da iktidar yapacak. Yani ülkücü hareketin lider sıkıntısı kesinlikle olmaz. Ramiz Ongun Bey bu işi sırtlar.
İbrahim Demirbaş-Espiye

MHP kurucusuyum, beni unuttular
Muhafazakar Parti ve MHP’nin kurucular kurulu üyesiyim. MHP’de üye kayıtları sık sık silinmesine rağmen doğal üyeyim. Ama bu yönetim beş yıldır beni MHP’deki hiçbir etkinliğe davet etmiş değil. 40 yıllık hareketi hiç hak etmediği bir noktaya getiren bu yönetimin 12 Ekim kongresini beklemeden derhal çekilerek MHP’ye hizmet etmesini istiyorum.
Ünal Sümer

Bu fetret dönemini de aşarız
Milli refleksin temsilcisi olan MHP’deki susukunluğun sebebi Bahçeli ve ekibidir. Türk milliyetçileri tarihten bu yana defalarca fetret dönemini atlatarak fetih kapıları açmıştır. MHP’de de yönetim değişimiyle yeni heyecan dalgası tüm yurdu saracak, ülkemizi müstemleke durumuna düşürenlere karşı milli mukavemeti oluşturacaktır.
Ahmet Bozkurt Fendoğlu-Alanya



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 1 Sanki Türkeş 3 Kasım’da öldü 13.07.2003
2 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 2 Milliyetçilik ‘out’ millicilik ‘in’ 14.07.2003
3 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 3 Herkes merakla bekliyor: Bahçeli yeniden aday olacak mı? 15.07.2003
4 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 4 Ramiz Ongun yeniden MHP genel başkanlığına aday 16.07.2003
5 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 5 Koray Aydın: "Değişimin önünde duramayacaklar" 17.07.2003
6 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 6 Ümit Özdağ: Bugünkü milliyetçiler Ziya Gökalp’in bile çok gerisindeler 18.07.2003
7 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 7 Namık Kemal Zeybek: Başarılma şansı düşük, ama sıfır da değil 19.07.2003
8 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 8 Muhsin Yazıcıoğlu: MHP yakaladığı fırsatı hovarda gibi harcadı 20.07.2003
9 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 9 Tuğrul Türkeş: ATP olarak 3 Kasım’da yenilmedik 21.07.2003
10 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 10 Yılma Durak: Parti içi demokrasi şart 22.07.2003
11 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 11 Atilla Kaya: Çizgisi kırık olan aday olmasın 23.07.2003
12 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 12 Ozan Arif: Bahçeli gönüldaşlarına aslan Ecevit'e Siyam kedisi kesildi 24.07.2003
13 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 13 Musa Serdar Çelebi: Ümidimiz MHP’nin ehil ellere geçmesi 25.07.2003
14 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 14 Sadi Somuncuoğlu: Bu olayla MHP millet vicdanında mahkum oldu 26.07.2003
15 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 15 Cüneyt Öztürk: Kişiler değil programlar yarışsın 27.07.2003
16 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 16 Muharrem Şemsek: MHP devlet çarkının parçası oldu 28.07.2003
17 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 17 Kemal Can: Adaylar arasında pek bir fark yok 29.07.2003
18 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 18 Süleyman Seyfi Öğün: MHP merkezi seçti ve kaybetti 30.07.2003
19 Nereye Gitti Bu Ülkücüler? 19 Değişim zorunlu ama çok zor 31.07.2003

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı