(IŞ)İD savaşı topraklarımıza taşıdı

21.07.2015 Habertürk

1) Öncelikle (IŞ)İD, Suriye’de PYD/YPG’den aldığı ağır darbelerin intikamını alıyor. Çünkü PYD/YPG’nin arkasında esas olarak Abdullah Öcalan önderliğindeki Kürt siyasi hareketi (KSH) var. Ayrıca PKK ile irtibatlı bazı sosyalist gruplar da Rojava’da (IŞ)İD’e karşı savaşıyor. Bu açıdan bakıldığında Suruç katliamnın Adana ve Mersin HDP binalarına ve Diyarbakır HDP mitingine yönelik bombalı saldırıların bir devamı olarak görebiliriz. (IŞ)İD savaş alanında yenemediği Kürtleri ve onlarla birlikte hareket eden kesimleri savunmasız oldukları yerlerde cezalandırmaya kalkıyor. Bu kolay bitecek bir intikam duygusu değil, devamı muhtemelen gelecektir.

2) (IŞ)İD, Kobani’den, Tel Abyad’dan ve PYD denetimindeki diğer yerleşim birimlerinden vazgeçmiş değil. Bu saldırıların PYD ve destekçilerinin moralini bozma ve lojistik desteğe darbe indirme boyutlarını da akılda tutmak lazım.

3) Daha önce Kobani kuşatması sırasında PKK karşıtı kesimlerin (IŞ)İD’e açık ya da örtülü destek verdiklerini görmüştük. Zaten (IŞ)İD’in içinde Türkiyeli çok gönüllü var ve bunların hatırı sayılır bir bölümü Kürt. Bu tür saldırılarla (IŞ)İD Türkiye’deki kitle tabanını genişletmeyi de hedefliyor.

4) (IŞ)İD, savaşını Irak ve Suriye dışına da taşıyor. Bu noktada bölgede iki çetin ceviz var: Türkiye ve İran. Örgüt geniş bir kitle tabanına, yaygın bir örgütlenme ağına sahip olduğu Türkiye’yi de artık bir savaş alanı olarak ilan etmişe benziyor. Öyle ki fazla gecikmeden KSH dışı hedeflere de saldırabilirler.

SERİNKANLILIĞI MUHAFA ETMEK

(İŞ)İD ülkenin her tarafında, özellikle büyük şehirlerde, farklı hedeflere yönelik terör eylemlerini kesinlikle sürdürmek isteyecektir. Bunları önlemek ve (IŞ)İD örgütlenmesini dağıtmak devletin asli görevidir. Sivil toplumun yapabileceğiyse, her türlü terör saldırısı ihtimaline karşı hassas ve hazırlıklı olmak; (IŞ)İD’in toplum içinde örtgütlenmesine karşı mücadele etmek ve en önemlisi serinkanlılığı muhafaza etmektir.
(IŞ)İD’in bu tür saldırılarla ülke içinde bir tür iç savaş atmosferi yaratmak istediğini düşünebiliriz. Eğer bu oyuna gelirsek çok kötü günler bizleri bekliyor demektir. Bundan sakınmak için, ilk olarak Suruç katliamının hedefinin sadece Kürtler, Kürt hareketi ve onunla birlikte hareket eden sosyalist sol gruplar değil tüm Türkiye olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
25.01.2026 Kürtler için hasar tespit raporu
23.01.2026 Çağımızın Sisifos’u: Kürtler
22.01.2026 Suriye dersleri: “Krala yaslanmayın, düşersiniz”
21.01.2026 Öcalan “Sonumuz Gazze gibi olur” diye uyarmıştı
20.01.2026 Suriye’nin ortaya çıkardığı Kürt milliyetçiliğinin krizi
20.01.2026 Onur Alp Yılmaz ile söyleşi: Erdoğan’ın hesapları nasıl tuttu? CHP ne yapabilir?
19.01.2026 Hafta Başı (66): Suriye'de dengeler değişti | Suriye'den sonra çözüm sürecinin geleceği
19.01.2026 “Pirus zaferi”: Öcalan’ın kehaneti Suriye’de gerçekleşiyor
18.01.2026 Ahmed eş-Şara’nın Kürtler ve SDG üzerine söylediklerine şerhler
18.01.2026 Ahmed eş-Şara’nın yakaladığı ve kaçırmakta olduğu fırsat
25.01.2026 Kürtler için hasar tespit raporu
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı