El Kaide’yi kullanmaya kalkan yanıyor

30.07.2013 Vatan

Ülke olarak hep unutmak istiyoruz ama bir şekilde o kendisini bize hep hatırlatıyor. El Kaide’yi kastediyorum. 11 Eylül 2001’deki terör saldırısının ardında bu uluslarötesi İslamcı şebekenin bulunduğunu kabul etmeye yanaşmamıştık. 15 ve 20 Kasım 2003 günlerinde İstanbul’da iki sinagog, İngiltere Başkonsolosluğu ile bir İngiliz bankasına yönelik ve çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine yol açan intihar saldırılarının ardından da El Kaide gerçeğiyle yüzleşmeme ısrarımızı sürdürdük. (O saldırıların ardından yazdığım “El Kaide hakkında yanlış bildiğimiz on şey” başlıklı yazının büyük ölçüde hâlâ geçerli olduğu kanısındayım: El Kaide hakkında yanlış bildiğimiz on şey) Daha sonra ülkenin dört bir tarafında güvenlik güçleri operasyonlar düzenleyip çok sayıda yerli ve yabancı El Kaide zanlısını gözaltına aldı; yabancılardan bazıları ABD’ye teslim edildi, geri kalanlar hakkında davalar açıldı; Türkiye’den Afganistan, Keşmir, Irak gibi cihad bölgelerinde El Kaide saflarında savaşmaya çok sayıda genç gitti, kimilerinin yakalanma, kimilerinin ölüm haberleri geldi, tutumumuz yine aynı oldu.

Mogadişu baskını

Ve nihayet Cumartesi günü, Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’nin ek binasına saldıran üç kişiden ikisi öldürüldü, üçüncüsü üzerindeki bombayı patlatınca bir polis şehit oldu, biri polis üç kişi de yaralandı. Kısa süre içinde, saldırıyı El Kaide’ye bağlı El Şebab adlı örgütün yaptığı ortaya çıktı.
Hemen devreye giren analizlerde bu olay şöyle açıklandı: "Rojava olarak bilinen Suriye’nin ağırlıkla Kürtlerin yaşadığı kuzey bölgelerinde El Kaide’yle bir şekilde ilintili veya ideolojik olarak yakın çizgideki bazı gruplar Esad rejimine ek olarak, hatta şu günlerde daha fazla, Kürtlerle çatışıyorlar. Rojava’da El Kaide’nin esas hasmı YPG adlı Kürt askeri yapılanması. YPG, Abdullah Öcalan çizgisindeki PYD adlı partinin uzantısı olarak kabul ediliyor. Mogadişu saldırısından hemen önce PYD Eşbaşkanı Salih Müslim İstanbul’a geldi ve devlet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. El Kaide de Türk devletinin PYD ile iyi ilişkiler geliştirme ihtimaline karşı Mogadişu’dan uyarıda bulundu..."

Neden şantaj olamaz?

Bu türden alelacele yapılmış değerlendirmelerin analitik açıdan pek değerlerinin olmadığını şu dört nedenle söyleyebiliriz:
1) El Şebab, Türkiye’nin Somali’deki varlığına ve orada izlediği politikalara öteden beri karşı ve bu Türk hedeflerine ilk saldırısı değil.
2) Müslim’in İstanbul’daki temaslarından doğrudan El Kaide’nin aleyhine sonuçlar çıkacağını söylemek için hem çok erken, hem de elde bu konuda fazla veri yok.
3) Suriye operasyonunda, en azından lojistik açıdan Türkiye’ye ciddi anlamda ihtiyaç duyan El Kaide’nin Ankara’ya şantaj yapma lüksü pek yok.
4) El Kaide her ne kadar belli bir merkezi yapılanmaya sahipse de her ulusal veya bölgesel oluşum, yer yer bağımsızlığa kadar giden, çok geniş bir özerkliğe sahip. Yani Somali’deki El Kaide militanlarının büyükelçilik binasına saldırmadan önce Suriye ile bağlantılı gelişmeleri takip etmesi veya dünyanın bir diğer ucundaki Eymen el Zevahiri’nin onayını alması gerekmiyor.

El Kaide hakkında çok şey söylenebilir. Şimdilik şu iki hatırlatmayı yapmakla yetinelim:
1) Onu güçsüz, önemsiz, şunun bunun taşeronu, hatta yok hükmünde görüp göstermek isteyenler esas olarak El Kaide’ye çalışmaktadırlar.
2) El Kaide'nin tarihini, kendisini kullandığını sananları kullanmak olarak özetleyebiliriz. ABD’nin, Suudi Arabistan ve Pakistan’ın durumu ortada. Yani Ahmet Şık’ın deyişini buraya uyarlayacak olursak: El Kaide’yi kullanmaya kalkan yanar.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.09.2024 Erdoğan’ın “din düşmanları”na ihtiyacı var
08.09.2024 Erdoğan genç teğmenlerden rahatsız
06.09.2024 Ruşen Çakır, Kemal Can ve Kadri Gürsel ile Haftaya Bakış (230): CHP iktidara yürüyor mu? Sisi-Erdoğan kavuşması - Teğmenlerin kılıçlı yemini
05.09.2024 Bir mozaik olarak Türkiye (4): Pakrat Estukyan Türkiye’de Ermeni olmayı anlatıyor: “Yegâne talebimiz eşit yurttaşlık”
04.09.2024 31 Mart’ta AKP ile seçmeni arasında ne oldu? Feyza Akınerdem ile söyleşi
04.09.2024 Transatlantik: Sisi-Erdoğan kardeşliği, BRICS Türkiye’ye ne katar? Netanyahu neden ateşkes istemiyor?
03.09.2024 “Erdoğan iyi, çevresi kötü” önermesinde son durum
02.09.2024 Kara Harp Okulu’ndaki “Subaylık Yemini” olayı: Hakan Şahin ile söyleşi
01.09.2024 Ayrılar aynı yerde: Kuvvet komutanları, HÜDA PAR, MHP…
31.08.2024 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’le alıp veremediği ne olabilir?
15.09.2024 Erdoğan’ın “din düşmanları”na ihtiyacı var
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
11.02.2016 Hesabên herdu aliyan ên xelet şerê heyî kûrtir dike
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı