Erdoğan’ın stratejisi: Cemaat’i karşısına, Kürtleri yanına almak

02.07.2014 Vatan
Kurdî bixwîne

Gazeteciler, köşe yazarları seçimlerden önce tercihlerini açıkça beyan edebilirler, etmeliler mi? Tartışmalı bir konu. Amerikan basınında sadece gazeteciler değil bazı gazetelerin de tercih yapıp bunu ilan ettiklerini biliyoruz. Buna karşılık “tarafsızlık” ilkesine ortodoks bir şekilde sarılıp olabildiğince nötr yazma eğiliminin –ki kendimi bu gruba koyuyorum- hâlâ egemen olduğu görülüyor. (Aslına bakılırsa taraf tutmanın alabildiğine alenileştiği ve “tarafsızlık”ın nerdeyse bir suç olarak gösterilir olduğu ülkemizde bu tartışma biraz lüks kaçabilir. Neyse!)
Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay ülkemizde seçimler öncesi tercihini gecikmeksizin, sakin ve gayet medeni bir şekilde açıklayan az sayıda isimden biri. Daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu’na desteğini açıklamış olan Alpay yakın zamanda Diyarbakır’a gitmiş ve Kürt oylarının büyük ölçüde Başbakan Erdoğan’a gideceği düşüncesine varmış ve şöyle yazmış: “Evet, çok büyük bir sürpriz olmazsa, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçileceği anlaşılıyor. Bu durumda belki Erdoğan’ın ikinci turda açık ara seçilmesindense, ilk turda az farkla seçilmesi evla olacak.” (Kürtler niye Erdoğan'ı seçecek)

İlk tur mu, ikinci tur mu?

Bu akıl yürütmeyi, ilkin Erdoğan karşıtlığı üzerine bina edildiği için doğru bulmuyorum. İkinci olarak, Alpay’ın aksine Erdoğan’ın, ne kadar az farkla olursa olsun, ilk turda seçilmeyi hedeflediğini düşünüyorum. Bunu başarırsa başkanlık sistemi arzusunu gerçekleştirmesinin meşru zeminine kavuştuğuna daha fazla inanacaktır. Ve dün Vatan’da Hüseyin Yayman’ın yazdığının aksine, Erdoğan’ın ilk turda seçilmesinin çok zor olduğu kanısındayım.
Bu görüşümün önde gelen dayanağı HDP’nin beklendiği gibi Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ı Köşk için aday göstermesidir. Çünkü Demirtaş günümüzde sadece Kürt siyasi hareketinin (KSH) değil genel olarak Türkiye’deki siyasetin parlayan yıldızlarından biri. Onun adaylığıyla KSH, yüzde 10 barajı gibi bir dert de olmayacağı için, belki de ilk kez gerçek oy potansiyelini sandıkta ölçme imkanına kavuşmuş oluyor. Normal olarak CHP’ye oy vermeyi düşünen sola yatkın bazı seçmenlerin de İhsanoğlu’na tepki nedeniyle en azından ilk turda oy vermesi halinde Demirtaş pekala parlak bir sonuç alabilir.
Eğer HDP şu ya da bu gerekçeyle düşük profilli bir aday (ki adı bir kere telaffuz edildikten sonra Demirtaş dışındaki tüm isimler böyle algılanabilirdi) göstermiş olsaydı, HDP tabanından Erdoğan’a yöneliş beklenebilirdi. HDP seçmeninin sandığa ilgi göstermemesinin de esas olarak Erdoğan’ın lehine olacağını tahmin edebiliriz ki Demirtaş’ın ilk iki aday arasına girememesi halinde seçmenlerinin ciddi bir kısmı ikinci turda oy kullanmayabilir.

Cemaat’le savaş

Dün Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra yaptığı ilk konuşmanın dili, son dönemde sıkça gördüğümüz gibi açık bir şekilde dini/İslamiydi; özellikle giriş ve sonuç bölümleri. Siyasi açıdan baktığımızda “herkesin cumhurbaşkanı olma” iddiası dikkat çekmekle birlikte önceki balkon konuşmalarının akıbeti bilindiğinde bunun fazla heyecan verici olmadığı açıktı. Nitekim bir süre sonra “Paralel devlet yapılanmasına asla müsamaha göstermeyeceğiz. Ülkemizin bağımsızlığını hedef alan bu maşa örgütle en üst düzeyde mücadele etmeye devam edecek ve bu mücadeleden zerre kadar taviz vermeyeceğiz. Bu kirli yapıyı hukuk içinde tamamıyla ve hızlıca tasfiye edeceğiz” diyerek Fethullah Gülen cemaatini kapsama alanı dışında tutacağını ilan etmiş oldu.

Kürt hareketiyle barış

Erdoğan’ın, Köşk’e çıkarsa “paralel yapı” ile mücadeleyi daha da tırmandıracağını söylemesine denk önemde diğer açıklaması da şuydu: “Cumhurbaşkanlığımızda da çözüm sürecinin sekteye uğramasına asla müsaade etmeyiz, edemeyiz. Türkiye'nin çözümden, barıştan ve kardeşlikten başka hiçbir seçeneği yoktur.”
Bunda şaşıracak bir şey yok çünkü Çankaya yarışında belirleyici gücün HDP seçmeni olduğu çok net ve Alpay’ın yukarıda sözünü ettiğimiz “Kürtler niye Erdoğan’ı seçecek?” başlıklı yazısında da belirttiği gibi İhsanoğlu’nun bu kesimden oy alabilmesi çok zor gözüküyor.
O zaman geriye Gülen cemaati kalıyor. Acaba Cemaat 30 Mart’ta yapamadığını bu sefer yapıp Çankaya seçimlerinde Erdoğan’ı yenmeyi başarabilir, diğer bir deyişle İhsanoğlu’nun kazanmasını mümkün kılabilir mi?
Çok ama çok zor olduğu muhakkak ama Erdoğan’ın bu seçimden de galip çıkması halinde, çoktan baş düşman ilan etmiş olduğu Cemaat’i çok daha kötü günlerin beklediği muhakkak. Bu yüzden Cemaat’in Erdoğan’ın seçilmemesi için elinden geleni yapması beklenir.
Tabii Erdoğan’ın dün konuşmasını yaptığı sıralarda Zaman yazarı Hüseyin Gülerce’nin twitter’dan “Oyum Erdoğan’a” açıklaması yaptığını da not düşelim.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı