Yine gergin bir seçim ortamına doğru

21.02.2015 Habertürk
Lesen Deutsch

Recep Tayyip Erdoğan “partili cumhurbaşkanı” olacağını seçimler öncesi ilan etmişti. Şu ana kadarki performansına baktığımızda “partili”den ziyade “partici” veya “partizan” bir cumhurbaşkanı profili çizdiği açık. İl il dolaşıp muhalefet partileriyle polemiğe giriyor, seçmenden başkanlık sistemine geçebilmek için iktidar partisine 400 milletvekili sunmasını istiyor.
2011 genel seçimlerinde 327 milletvekili kazanmış olan iktidar partisinin 400 milletvekili kazanması için öncelikle HDP’nin, 35 milletvekilinin tümü AKP’ye geçecek şekilde barajın altında kalması gerekiyor. Ama yetmiyor. Ardından MHP ve CHP’nin çok büyük oy kayıpları yaşaması şart. Fakat her iki parti de ne kadar düşerse düşsün AKP’nin 400’e ulaşması mümkün değil.
Aslında formülün baştan yanlış kurulduğunu söyleyebiliriz. Zira HDP hiç de baraj altında kalacağa benzemiyor. Hatta Erdoğan ve siyasi iktidarın diğer temsilcileri hedef almayı sürdürdükçe HDP’nin oylarının daha da artacağını tahmin ediyorum.

SÜREÇ BİTERSE...

HDP için en büyük risk bir şekilde çatışmasızlık ortamının sona ermesi olur. Evet, çözüm sürecinin alenen sona ermesi ihtimalinin HDP’yi zor durumda bırakacağı kesindir. Ancak böyle bir durumda HDP kadar, hatta ondan çok daha fazla olarak AKP kaybeder; MHP ve CHP oyları artabilir. Tabii ki en çok kaybeden bütün Türkiye olur.
Sürecin şu günlerde tıkanmış olduğu muhakkak ve tıkanıklığın nasıl aşılabileceği de muğlak. Ne var ki daha önce de tıkanıklıklar yaşanmış ama bir şekilde sürecin devamı sağlanabilmişti. Bu sefer de öyle olacağını tahmin etmek zor değil. Tahminime göre Erdoğan HDP’ye karşı sert üslubunu devam ettirecek, ama hükümet cephesi sürecin kaldığı yerden yola devam edebilmesi için diyalog mekanizmalarını yeniden işletecek.
Şöyle ki, çözüm sürecindeki sorunlar büyük  ölçüde, hükümet çevrelerinin ısrarla göstermek istediği gibi İmralı (Öcalan) ile Kandil (PKK/KCK) arasında değil devletin farklı kesimleri arasındaki görüş ve üslup farklılıklarından kaynaklanıyor. Bu farklılıkları, “iyi polis-kötü polis” şeklinde bir mizansen olarak küçümsemek de yanıltıcı olur. Devlet içinde şekilden çok içerikle ilgili derin farklılıklar bulunurken benzer bir durumun Kürt siyasi hareketi için de geçerli olduğunu pek sanmıyorum. 

CEMAAT ARTIK “ÖZNE” DEĞİL “NESNE”

Özellikle Gezi sürecinden itibaren Erdoğan’ın demokratik sisteme “çoğulcu” değil “çoğunlukçu” perspektiften baktığını daha net görmeye başladık. Son 400 milletvekili hedefi bunun yeni bir versiyonu. Halbuki bu perspektifle demokrasiyi ilerletmek asla mümkün değil. Örneğin istediğiniz başkanlık sistemini inşa etmek için HDP’yi bir şekilde Meclis dışı bırakabilirsiniz fakat ülkenin en dinamik toplumsal/siyasi hareketini, üstelik tüm bölgede giderek daha etkin bir aktör haline geldiği bir sırada dışlamanın götürüsü getirisinden kesinlikle daha fazla olur.
Fakat siyasi iktidarın İç Güvenlik Paketi’ndeki ısrarı, buna bağlı olarak Meclis’te yaşananlar nedeniyle umutlu olmak mümkün değil. Buna siyasi iktidar tarafından gündeme zerk edilen kaset ve suikast iddialarını da eklediğimizde ortam iyice gerginleşiyor. Anlaşılan Erdoğan bu sefer de seçmenin esas olarak bu tür spekülatif şeylerle meşgul olmasını tercih ediyor. Çünkü 1994 yerel seçimlerinden itibaren sahici meseleleri tartışmak yerine ideolojik kavgaları esas alma üzerine bina edilmiş seçim kampanyaları genellikle Erdoğan ve arkadaşlarının başarısına zemin hazırladı.
Son iki seçime bir şekilde müdahil olan (ve kaybeden) Fethullah Gülen cemaatinin, bu seçimlerde bir “özne”den ziyade “nesne” durumuna düşmüş; Erdoğan ve AKP’nin günah keçisine dönüşmüş olması da ayrıca dikkat çekici bir durum. Galiba bu seçimlerde de Erdoğan’ın en büyük kozu Cemaat olacak!




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı