Öcalan: Anayasanın kritik bölümlerini Numan Kurtulmuş ile Osman Can kaleme alsın

16.01.2013 Vatan

Türkiye'nin gündeminde yeni İmralı süreci, Paris suikastı ve öldürülen 3 PKK'lı kadının cenaze töreni var. Ankara'nın gündeminde de doğal olarak aynı konular, daha yoğun bir şekilde var. Dün Meclis'te hem AKP, hem BDP grup toplantılarını izleyip Başbakan Erdoğan ile BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı dinledim; her iki partiden çok sayıda kişiyle sohbet etme imkanı buldum. Nasıl bir sonuca vardığım sorulacak olursa, tabii ki öncelikle, herkesin kabul ettiği gibi yeni İmralı süreci çok zor geçecek. Paris suikastı bunu çok açık bir şekilde gösterdi. Ama hiç tereddüt etmeden, sürece yönelik iyimserliğimin arttığını söyleyebilirim.
Çünkü gördüğüm kadarıyla PKK'nın silahsızlandırılması sürecinde rol alan aktörler, bunun her iki taraf için belki de son şans olduğunun farkında. Yine temel aktörler, sürecin başarıyla sonuçlanmasını istemeyen odakların ellerinden geleni yapacaklarını da çok iyi biliyor. Her ne kadar iktidar partisi Paris suikastinde "PKK içi hesaplaşma"yı, BDP de "Türk Gladyosu"nu işaret etse de, taraflar, tetiği kim çekmiş olursa olsun, olayın gerçek sorumlularının süreci sabote etmek isteyenler olduğunda anlaşıyor.

"4 partiyle yeni anayasa zor"

Bu bağlamda, telefonla görüştüğüm Mehmet Öcalan'ın, önceki gün ziyaret ettiği Abdullah Öcalan'ın "Derin güçler yine devrede. Herkes çok çalışmalı. Yoksa bunun ardından başka hamleler de gelebilir. Özellikle cenazelerde sağduyu hakim olmalı" şeklindeki uyarılarını aktarmak isterim. Zaten anladığım kadarıyla bu süreçte Öcalan'a tahmin edebileceğimizin ötesinde kritik bir rol düşüyor: Bir yandan her türlü etki ve manipülasyona açık olan Kürt siyasi hareketini, özellikle de PKK'yı aktif bir şekilde süreçte tutmak; diğer yandan bu hareketin kitle tabanının çözüm umudunu diri tutmak; öte yandan hükümetle belli bir güven ilişkisi tutturmak ve nihayet Türk kamuoyunun kaygı ve hassasiyetlerini gözetmek.
Öcalan'ın bu kaygı ve hassasiyetler nedeniyle, örneğin "demokratik özerklik" ısrarından vazgeçmiş olduğunu; benzer bir şekilde yeni anayasada "Kürt" tabirinin geçmesini de talep etmediğini öğrenmiştik. Dün Ankara'da bu konuyla ilgili olarak bir başka şey daha öğrendim: Yeni anayasada en temel sıkıntının Kürt sorunu nedeniyle yaşanacağını, 4 partili ortak komisyonun bu konuda uzlaşamayacağını düşünen Öcalan şöyle bir pratik çözüm önerisi geliştirmiş: Anayasanın Kürt sorunuyla ilgili bölümlerini, iktidar partisine son kongre öncesi katılmış olan ve yönetime giren iki isim, Has Parti eski Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can kaleme alsın.

Yeniden "analar ağlamasın" çizgisi

Sürece yönelik iyimserliğimin artmasının bir diğer nedeni dün Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmaydı. Yine ayrımsız tüm muhalefet partilerine çattığının, hazmı zor eleştiri ve suçlamalar yönelttiğinin; bazı sözlerinin insanları süreç hakkında karamsarlığa sevk etmesinin mümkün olduğunun farkındayım. Bununla birlikte, tıpkı ilk açılım döneminde olduğu gibi, Erdoğan'ın, asker-PKK'lı ayrımı gözetmeksizin tüm anaların acısına sahip çıktığını, yeniden "analar ağlamasın" söylemine döndüğünü görmek sevindirici ve ümit vericiydi.
Bir diğer ümit verici nokta, Erdoğan'ın her ne olursa olsun kesinlikle süreçten geri adım atmayacaklarının altını kalın çizgilerle çizmiş olmasıydı. Daha önceki deneyimler nedeniyle, özellikle Kürt siyasi hareketinin ve Kürt sorununun barışçı çözümüne inanan Türk demokratlarının Erdoğan'a epey bir ihtiyatla yaklaştıkları ortada. Olabilir, ancak süreç çok hızlı başladı ve taraflar burdan geri dönüşün isteseler de mümkün olmadığını idrak etmiş durumdalar.
Şimdi önümüzde üç PKKlı kadının cenaze törenleri var. Eğer Türkiye bunu kazasız belasız atlatırsa, muhtemelen BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile birlikte İmralı'ya görüşmeye gidecek ve böylelikle, iktidar partisinden etkili bir ismin saptamasıyla "Paris suikastini düzenleyenlere açık bir cevap" verilmiş olacak.

Türkiye pekala bunu başarabilir.





Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı