Milliyetçi olmak tabii ki ayıp değil ama...

26.12.2012 Vatan

Bazıları tekrar olacak ama bu yazıya, ülkemizde Kürt milliyetçiliğinin yükselişte olduğu tezimi nasıl gerekçelendirdiğimi anlatarak başlamam zorunlu:

1)PKK’nın başını çektiği Kürt siyasal hareketi, her ne kadar lider kadroları geleneksel sosyalist söylemi sürdürüp kendilerini “yurtsever” olarak tanımlasalar da adım adım milliyetçi bir çizgiye yöneliyor;

2)Buna paralel olarak farklı İslami/İslamcı yapılanmalarda da ümmetçilikten uzaklaşıp milliyetçiliğe yöneliş yaşanıyor;

3)Dünyadaki farklı örneklerin çoğunda milliyetçi fikirler, elitler tarafından kitlelere enjekte edilir. Ancak Türkiye’deki Kürt milliyetçiliği olgusunda tersi bir durum yaşanıyor, Kürt siyasi elitleri, tabanda yaşanan milliyetçi kabarmaya daha fazla direnemeyerek sol enternasyonalist ya da ümmetçi vizyonlarından milliyetçi çizgilere evriliyorlar.

4)AKP hükümetinin açılım perspektifinden erken uzaklaşıp yeniden güvenlikçi politikaları devreye sokması, özellikle Uludere/Roboski faciasında çok kötü bir sınav vermesi Kürtlerdeki milliyetçi eğilimleri güçlendirmiş durumda;

5)Irak Kürtlerinin adım adım bağımsız devlete doğru gidişi; sayıca az olmalarına rağmen Suriye Kürtlerinin güçlü bir siyasi aktör olarak sivrilmesi Türkiye Kürtlerinin özgüvenini artırıyor...

Kafalar çok karışık

Kürt milliyetçiliğinin ülkemizde yükselişte olduğu tespitinden hareketle birkaç gündür kaleme aldığım yazılara çok tepki aldım. Ama bunların çoğunda Kürt milliyetçiliğinin yükselişte olup olmadığından ziyade ya kişisel niyetim sorgulandı ya da milliyetçiliğin iyi mi yoksa kötü bir şey mi olduğu tartışması öncelendi. Bu tutumdan üç sonuç çıkarabiliriz:

1)Ülkemizde Kürt sorununu, buna bağlı olarak Kürt milliyetçiliğini tartışmak hâlâ çok zor ve riskli;

2)Kürt milliyetçiliğinin yükselişi tespitine dayanak olarak sunduğum gözlemlere fazla bir itiraz yok ama adlandırma konusunda işler fazlasıyla karışık;

3)Daha önemli bir kafa karışıklığı milliyetçiliğin ne olup olmadığı konusunda yaşanıyor. 
Siyasetbilimci değil gazeteciyim. Kaldı ki herhangi bir siyasetbilimcinin de bu kafa karışıklığını giderebileceğini sanmam. Kendi adıma konuşacak olursam, milliyetçi değilim, olmaya niyetim de yok ama milliyetçiliği kesinlikle ayıp bir şey olarak da görmüyorum. Dolayısıyla “Kürt milliyetçiliği yükselişte” derken bazı “Kürt yurtseverleri”nin sandığı gibi Kürt hareketini suçlamayı amaçlamıyorum; derdim bir durum tespiti yapmak.
Buna karşılık, Türk ya da Kürt, fark etmez, bazı solcu arkadaşlarımın “ezilen ulus milliyetçiliği kötü değildir” ya da “ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı kutsaldır” gibi eskilerden kalma önermelerinden hiç mi hiç heyecanlanmadığımı da itiraf etmeliyim. 
Çünkü önümüzde çok ama çok acı örnekler var: Mesela Yugoslavya, mesela Irak ve nihayet Suriye’de şu an yaşananlar. Dolayısıyla milliyetçiliğin şu ya da bu nedenle ayrımcılığa, şovenizme ve hatta ırkçılığa dönüşme ihtimalinin çok yüksek olduğunu akılda tutup Türkiye’nin geleceğini şu ya da bu etnik gruptan milliyetçilerin tek başına belirlemelerine izin vermemek gerekiyor.  
Kürt sorununu Şerafettin Elçi'siz çözmek daha da zor olacak. Allah rahmet eylesin.

Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür

Ülkenin dört bir tarafındaki üniversitelerin rektörlerinin, bir linç görünümü kazanan, ODTÜ öğrencilerini ve onları sahiplenen hoca ve yöneticilerini kınama furyasına ilk katılanlardan biri de Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Ethem Tolga oldu. Onun bu davranışı, benim gibi çok sayıda Galatasaray mezununu rahatsız etti. İlk olarak, çok sayıda öğretim görevlisi, rektörün imzasının kendilerini ve okulu bağlamadığını ilan etti. Bunun devamının geleceğine, Galatasaray camiasının ne yapıp edip bu yarayı saracağına inanıyor ve Prof. Tolga’ya, adı Galatasaray ile özdeşleşmiş Tevfik Fikret’in o çok ünlü şiirini hatırlatmak istiyorum:
“kimseden ümmid-i feyz etmem, dilenmem perr ü bal,
kendi cevvim, kendi eflakimde kendim tairim,
inhina tavk-ı esaretten girandır boynuma;
fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim.” 
Bugünkü dille söyleyecek olursak:
ne bir bağış beklerim kimseden,
ne kol dilenirim, ne kanat,
kendi göklerimde kendi kendime
uçar giderim.
bana eğilmek boyunduruktan bile ağır.
fikri hür, irfanı hür, vicdani hür bir şairim ben

(Sadeleştiren: A.Kadir)

Yine Tevfik Fikret’le, büyük şairin ölümünün ardından bulunan bir mısrasıyla bitirelim: “Kıran da olsa kırıl, düş fakat eğilme sakın.”




İLGİLİ YAZILAR
13.05.2008 Nedir bu “Galatasaray ruhu?”

Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
27.04.2025 Türkiye Venezuela olur mu?
23.04.2025 Transatlantik: İran'la nükleer müzakere | Harvard Trump'a direniyor
20.04.2025 Ben mi iyimserim yoksa siz mi kötümsersiniz?
19.04.2025 Birinci ayında 19 Mart: Bundan sonra neler olabilir?
18.04.2025 CHP mucizesi
18.04.2025 19 Mart partileri ve liderleri nasıl etkiledi? | Burak Bilgehan Özpek anlattı
18.04.2025 Haftaya Bakış (263): Cumhur İttifakı'nın geleceği | 19 Mart'ın bilançosu | Kanal İstanbul yeniden gündemde
18.04.2025 Mehmet Şimşek'in koltuğunu kim sallıyor? Ümit Akçay anlattı
17.04.2025 Nezih Onur Kuru yanıtladı: 19 Mart seçmende neyi değiştirdi?
17.04.2025 Troller “CHP’ye kayyum” konusunda neden ve nasıl çuvalladı?
27.04.2025 Türkiye Venezuela olur mu?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı