PKK'YI ANLAMAK/3 Irak Kürtleri PKK’yı istese de korkutamaz

21.10.2007 Vatan

Türk ordusu PKK’ya karşı operasyon için Kuzey Irak’a girerse Mesut Barzani’ye bağlı peşmergeler ne yapar? Bu sorunun kabaca iki cevabı var: 1) Türk ordusuyla çatışır; 2) Operasyonu uzaktan izler.
İşte her iki seçeneğin doğurabileceği sonuçları Türkiyeli bir Kürt politikacıya sordum:
 
Peşmergeler Türk ordusuyla çatışmaya girerse ne olur?
Cevap: Barzani’nin Türkiye Kürtleri nezdindeki itibarı, Türkiye Kürtlerinin Irak Kürtlerine yönelik sempatisi alabildiğine artar.
 
Peşmergeler operasyonu uzaktan izlerse ne olur?
Cevap: Barzani’nin kendi halkı nezdindeki itibarı iyice azalır, PKK Irak Kürtleri arasında alabildiğine güçlenir.
 
Bu kişinin değerlendirmelerini temel alırsak, sınır ötesi operasyonun Türkiye ve Irak Kürtlerini birbirlerine daha da yakınlaştırma, onları “ortak bir dava” etrafında buluşturma riski taşıdığını da kabul etmemiz gerekir. Bir aşamadan sonra bu yeni durumun öncüsünün, Barzani’nin IKDP’si, Talabani’nin KYB’si, Öcalan’ın fahri başkanı olduğu PKK ya da ortaya çıkabilecek yepyeni bir oluşumdan hangisinin olacağının pek anlamı kalmayacaktır.
 
PKK’nın bağımsızlığı
 
Gerek kendi yayın organlarına, gerekse yabancı medyaya sürekli konuşan PKK’nın yönetici kadroları terör eylemlerini artıracaklarını söyleyip duruyorlar. Bunu bir blöf olarak görmek yerine, Murat Karayılan ve benzerlerinin amaçlarını anlamaya çalışmak yerinde olur. Daha önce birkaç kez yazdığım gibi PKK’nın Türk ordusunu Irak’a çekmek istediğini ve bu uğurda kırsal kesimde ve/veya büyük kentlerde yeni büyük terör eylemleri düzenlemek için hazırlık yaptıklarını düşünüyorum.
Öte yandan bazılarının iddia ettiği gibi, ABD ve Irak Kürtlerinin, gizliden gizliye bu provokasyonu desteklediklerine inanmıyorum. Gerek Washington, gerek Erbil PKK’nın niyetini anlıyor, Ankara’nın bu sefer operasyon konusunda kararlı olduğunu kavrıyor ama bu süreci engelleyebilecek adımlar atamıyorlar.
PKK’nın Irak Kürtleriyle doğrudan ve yoğun, ABD ile dolaylı, zayıf ama etkili ilişkileri olduğu bir sır değil ama bu örgütü bunlardan birinin ya da ikisinin birlikte (hatta bunlara İsrail’i ekleyenler de var) kuklası, maşası, oyuncağı olarak görenler yanılıyor. Yıllar boyu, birbirlerine düşman ülkelerden ayrı ayrı destek alan, zamanla diplomasi konusunda iyice mahirleşen PKK’yı esas olarak “bağımsız” bir örgüt olarak görmemiz şart.
Bu nedenle, Bush’un, Barzani’nin, Talabani’nin PKK üzerinde belli bir etkileri olduğunu kabul etmekle birlikte ona her istediklerini yaptırabileceklerine kesinlikle inanmıyorum. Yine birileri çok kızacak ama bunların her biri PKK’dan, hadi korkuyorlar demeyelim ama, epey ürküyorlar, durup dururken onunla çatışmak istemiyorlar.
Kimileri “sonunda hizaya geldiler” gibi aşırı temenni dolu yorumlar yapsalar da Iraklı Kürt liderlerin son günlerdeki açıklamalarının hiçbirinde PKK’ya bir meydan okuma göremezsiniz. Çünkü PKK’yı, yeni eylemler düzenlemekten caydırmanın yolunun tehdit ve gözdağı değil iknadan geçtiğini çok iyi biliyorlar. Bu nedenle Talabani’nin PKK’lıları silahı bırakıp yasal siyasete davet etmesi çok anlamlı. Nitekim Başbakan Erdoğan da buna benzer bir açıklama yaptı.
 
DTP neden etkisiz?
 
Ancak PKK’lılara dolaylı olarak “sorunların çözümü TBMM çatısı altındadır” mesajı yollayan aynı Erdoğan’ın DTP’li milletvekillerine “PKK’yı terörist olarak görün” diye başlayan ve “yoksa…” diye devam eden çıkışlar yapması sorunun görünenden daha karmaşık ve güç olduğunu gösteriyor.
Öncelikle Türkiye DTP’ye ihtiyacı olup olmadığına karar vermeli. Eğer cevap evetse, o zaman bu partinin neden bu kadar etkisiz kaldığını anlamak ve onu daha etkili kılmanın yollarını aramak gerekiyor.
DTP’nin zayıflığının bir “iç”, bir de “dış” nedenleri var. Dış nedenlere bakacak olursak: Bu geleneğin insanları yıllarca baskı gördüler, kısmen görmeye devam ediyorlar. Çok sayıda partileri kapatıldığı için bir türlü tam olarak kurumsallaşamadılar. Yüzde 10 barajı nedeniyle Meclis’e girmeleri engellendi…
Dış etmenleri daha da uzatabiliriz ama içeriye de bakmamız lazım. DTP içinde çok ciddi bir iktidar kavgası sürüyor. Ancak bu kavgadan kim galip çıkarsa çıksın tam olarak otoritesini kuramıyor, çünkü DTP, yasadışı hareketin gölgesinden, ipoteğinden kurtulamıyor, kurtulması da imkansız. PKK içinde de farklı iktidar odaklarının bulunması işleri daha da karmaşıklaştırıyor. Örneğin 2003 yerel seçimleri öncesinde, o günkü parti olan DEHAP illerde kamuoyu yoklamaları filan düzenlerken, aday adayları Kandil, İmralı, hatta Paris üzerinden lobi yaparak seçilme hesapları yapıyorlardı.
Özetle, PKK sorununun çözümü için yasal siyaseti öne çıkarmak gerçekten anlamlı olabilir ama bunun zeminini, şartlarını iyice düşünüp tartışmak şart. Bu anlamda Başbakan Erdoğan’ın hatırlattığı “Eve Dönüş Yasası”nı yeniden masaya yatırmamız gerekiyor.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 PKK'yı anlamak-1 Öcalan artık PKK’nın “fahri başkanı” 19.10.2007
2 PKK'yı anlamak/2 Genç PKK’lılar Irak Kürtlerine özeniyor 20.10.2007
3 PKK'YI ANLAMAK/3 Irak Kürtleri PKK’yı istese de korkutamaz 21.10.2007
4 PKK'YI ANLAMAK/4 PKK dönüşü olmayan bir noktada mı? 22.10.2007

Son makaleler (10)
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
10.01.2025 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Erdoğan ve AKP'ye Suriye dopingi
05.01.2025 Esrarengiz bir süreç üzerine notlar
03.01.2025 Haftaya Bakış (248): Yeni çözüm sürecinde neler olacak? | DEM Parti'nin temasları | Kürşad Zorlu'nun istifası
02.01.2025 Mümtaz'er Türköne ile söyleşi: "Bu sürecin en büyük kaybedeni AK Parti ve Erdoğan olur"
29.12.2024 Ve yeni “Çözüm Süreci” başladı
27.12.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (247): Asgarî ücret ve CHP’nin tavrı, Suriye’de Türkiye damgası, Gelecek ve DEVA’dan istifâlar
25.12.2024 Transatlantik: Yeni Suriye’de Türkiye’nin rolü - Yemen İsrail’in hedefinde
24.12.2024 Altılı Masa’nın lâneti
22.12.2024 CHP ne zaman “Türkiye’nin birinci partisi” gibi davranacak?
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı