Demirel, hükümeti iyi götürüyor - Korkut Özal

26.12.1991 Cumhuriyet

Korkut Özal, iç politik gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendirdi
Demirel, hükümeti iyi götürüyor

─1─

Eski bakanlardan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi Korkut Özal, DYP-SHP koalisyonunun Türkiye için bir şans olduğunu, başarısızlığı durumunda geriye DYP-ANAP koalisyonu dışında seçenek kalmadığım söyledi. Korkut Özal her ikisini de yakından tanıdığını, Cumhurbaşkanı ile Başbakan Süleyman Demirel’in “uzlaşabileceklerine inandığını” belirtti. Korkut Özal, Cumhuriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

— Günümüzde Türkiye’nin stratejik açıdan tarihi fırsatlar yakaladığı iddia ediliyor. Eğer bu görüşe katılıyorsanız, sizce Türkiye bu fırsatları en iyi nasıl değerlendirebilir?

ÖZAL: Bu konuda iç ve dış dinamikleri birlikte düşünmek lazım. Bugün Türkiye, geçmişinde çok nadir olarak karşılaştığı güzel bir imkânlar dizisi ile karşı karşıyadır. Eğer bunların değerlendirilmesinde problemler çıkar veya geçmişte olduğu gibi birtakım kısır politika didişme ve kavgaların içine girilirse yazık otur. Son yıllar gösterdi ki Türkiye, kamu kesiminin dışındaki özel kesiminin dinamiklerini harekete geçirdiği zaman çok güzel sonuçlar alıyor. Bence Türk özel kesiminin dinamizmi daha yeni harekete geçmiştir. Japonya ve Kore’deki gibi bu kesimi organize olarak güçlü ve etkin bir şekilde harekete geçirmenin yolu bulunursa, Türkiye çok uzak olmayan bir gelecekte dünya çapında bir ekonomik güç olmayı gerçekleştirebilir. Buna karşılık Türk politikasının birtakım kısırdöngü şeklindeki sorunları olduğu görülüyor. Kötüleyerek, kendisinin en iyi şeyleri yapabileceğini söyleyerek, devlette devamlılık ilkesini zedeleyerek politika yapmayı bırakmak lazım.

— İç politikadaki rahatsızlıklardan birinin, yüzde 70 civarında oy atan sağın tek başına hükümet kuramaması olduğu söylenebilir mi?

ÖZAL: Vaktiyle Türk politikasına temel teşkil etmiş olan bu sağ ve sol tanımlarının, bir ölçüde geçmişte kaldığını zannediyorum. Bakın, ülkemizde uzun yıllar birbirleriyle neredeyse savaş yapmış sağ ve sol diye bilmen iki büyük parti, bugün birlikte hükümet kurmuşlardır. Bu gibi şeylerin olabilmesi Türkiye’nin geleceği için çok hayırlıdır. Düne kadar meselelerimizi tartışmadık. Daha çok sen-ben kavgası yaptık. Partilerin muhalefet olarak tenkit ettikleri bazı hususları iktidar olduklarında aynen yapmak zorunda kalmaları ise çok ibret verici bir husus. Bugün demokrasimiz hâlâ fikirlerin ve icraatın, gerçekler çerçevesinde esas alındığı bir temele oturamamıştır.

— Ancak koalisyon yalnızca uzlaşma oldu diye olumlanamaz herhalde. Bu hükümetin programı var, politikaları var.

ÖZAL: İki partinin uzlaşarak kaleme aldıkları hükümet programı sentezde çok büyük mesafe alındığını gösteriyor. Ortanın sağı ve solu diye bilinen iki parti şimdi ortaya doğru bir uzlaşma yapmışlardır. Bunun ne netice vereceğini tabii zaman gösterecek. Bence Türkiye’de hükümet olmak nispeten kolay bir şey. İktidar olmak ise biraz daha zor. Şimdi DYP-SHP koalisyonu hükümet olmuştur, iktidar olabilme yolundadır. Hükümet programında yapılabilecek güzel icraatlar var. Mesela anayasa bakımından Türkiye’ye çok rahat bir sistem getirmeyi amaçlıyorlar. Hatırlıyorum, biz 1974 yılında fikir suçlarının affını öngören bir kanun çıkartmıştık; neredeyse vatan haini ilan edilecektik. Şimdi sosyal uzlaşmada bundan çok daha ileri gidiliyor. Bu fikirler, bizi o zaman şiddetle tenkit edenlerden geldiği için Türkiye insan hakları bakımından çok iyi bir yere gidiyor.

— Fransa’da Mitterrand ile Chirac arasında olduğu gibi bir “cohabitation” (birlikte yaşama) Türkiye’de mümkün mü?

ÖZAL: Bugünkü politik liderlerin hepsini yakından tanıdığımı zannediyorum. Necmettin Bey’le uzun süre beraberliğimiz oldu. Erdal Bey’i üniversite hayatımızda oldukça yakından tanıma imkânım oldu. Süleyman Bey’le 15 senelik bir beraberliğimiz oldu. Bu, Süleyman Bey’in yedinci hükümeti, inanıyorum ki Süleyman Bey de bunun, ömrünün belki de en son şansı olduğunu biliyor. Başarılı olmasını gönülden istiyorum, çünkü bu, bir yerde milletin başarısı olacaktır. Bütün insanların alkışlayabileceği bir başarıyı kastediyorum. Demokrasi de budur zaten. Şu anda başka alternatif yok. Bugün bir şans yakalanmıştır. Uzun yıllar mücadele etmiş iki ayrı kamp bugün Türkiye’yi dar bir yerden geçirmekte birleşmişlerdir. Ben bunu millet iradesinin bir tercihi olarak görüyorum. Bunun başarılı olmasına çalışmak bence çok önem taşıyor. Hükümetin kuruluşundan bu yana Süleyman Bey konuyu iyi götürmektedir. Takdir ediyorum. Çankaya ile olan ilişkilerine yeni bir perspektif getirdi. Yapıcı bir perspektif. Aynı şeyi Erdal Bey de yapıyor. Şimdi herkesin, doğru olan yönlerinde bu hükümete yardımcı olması bir memleket vazifesidir. Turgut Bey, “cohabitiation”a yatkın bir insandır. Hiçbir meseleyi kategorik düşünmez. Çok pragmatiktir. Turgut Bey’in zorlanacağı bir tek şey şudur, şimdiden işaretleri çıktı: Uzun dönem başbakanlık yaptı. Bilhassa bürokraside bir kadro oluşturdu, iyi bildiği bir kimsenin yerinden alınmasında biraz zorlanabilir. Ama ben bunun da aşılacağına kaniyim. Farklı olduğunuz durumlarda bir sentez yapmanız, uzlaşmanız lazım. Süleyman Bey de bildiğim kadarıyla pragmatiktir. Şartlar neyi istiyorsa ona yatkın bir insandır. Türkiye’nin başka alternatifi yok. Mesela Süleyman Bey’in güzel beyanları var; “Devletin tepesinde kavga olmaz” diyor. İkisini de tanıdığım için uzlaşabileceklerine inanıyorum. Endişem, bu uzlaşmayı dinamitleyebilecek çok mihrak olmasıdır.

─ DYP-SHP koalisyonu uzun ömürlü olabilir mi?

ÖZAL: Gönül bu koalisyonun temel meselelere cesaretle hücum etmesini istiyor ve bekliyor. Şu ana kadar hükümetin bu istikamette ne kadar güçlü hareket edeceğini gösterecek uygulamalar daha olmadı. Bazı konularda, hükümet kısa vadede milleti hoşlandıracak şeyler yapıyor izlenimi doğuyor. Ekonomi, dış politika ve asayiş konularında hükümetin çok net stratejiler belirlemesi ve süratle bunları uygulamaya koyması bekleniyor. Bunları yaparak en azından 1994 belediye seçimlerine kadar gidebilmeli. Endişem, makro değil de mikro meselelerden dolayı bu kadar uzun sürmemesi ihtimali. Yani ana meseleleri gayet iyi götüren hükümet küçük meselelerden dolayı engellenebilir diye endişeleniyorum. Eğer bu koalisyon başarısız olursa bundan sonra kurulabilecek tek hükümet ─Süleyman Bey, bunu hep ana stratejisi içinde koruyarak gidiyor─ ANAP-DYP koalisyonu olarak görünüyor. Bu, ANAP için bir nevi emrivaki olabilir. Bu hükümet başarısız olursa böyle bir koalisyona doğru gidilebilir ve ANAP da bundan kaçamaz. Çünkü bu durumda kalan tek alternatif oldukça erken bir seçim olabilir. Bu seçimin galibi de, seçmene yapıcı hareket ettiği görünümünü verebilen olacaktır.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 Demirel, hükümeti iyi götürüyor - Korkut Özal 26.12.1991
2 Politikaya Hocamın işaretiyle girdim - Korkut Özal 27.12.1991

Son makaleler (10)
20.04.2025 Ben mi iyimserim yoksa siz mi kötümsersiniz?
19.04.2025 Birinci ayında 19 Mart: Bundan sonra neler olabilir?
18.04.2025 CHP mucizesi
16.04.2025 Özgür Özel Medyascope’ta: “CHP’yi yeniden sokakla tanıştırıyoruz, gerekirse 5 milyon da olacağız 10 milyon da”
13.04.2025 19 Mart Erdoğan’ın en büyük siyasi hatası olabilir: İşte hiç beklemediği on sonuç
13.04.2025 Türkiye enflasyonla mücadelede ne durumda? Murat Sağman anlattı
09.04.2025 Transatlantik: Erdoğan-Trump aşkı & ABD'deki protestolar ve gümrük tarifeleri
06.04.2025 Erdoğan’ın CHP ile ilgili hiçbir hesabı tutmadı
06.04.2025 Hatem Ete değerlendirdi: Toplum 19 Mart operasyonuna nasıl bakıyor?
05.04.2025 Ümit Akçay ile söyleşi: İktidarın geleceğini ekonomi mi belirleyecek?
20.04.2025 Ben mi iyimserim yoksa siz mi kötümsersiniz?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı