Cemaat-CHP yakınlaşması

04.12.2013 Vatan

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Washington’da Amerikan Türki Topluluğu(TAA) temsilcileriyle kahvaltı yaptı. Mayıs ayında ABD çapında200’ü aşkın kuruluşun bir araya gelmesiyle Washington’da kurulan TAA, Fethullah Gülen cemaatine yakın. Yine dün, cemaatin Washington’dakiana kuruluşu olan Rumi Forum, CHP heyetinin en genç isimlerinden Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile farklı düşünce kuruluşlarından bir grup Amerikalıyla öğle yemeğinde bir araya getirdi.
Aslında bu tür temas ve ilişkilerin son derece normal karşılanması lazım. Ne var ki gerek CHP ile Cemaat’in arasındaki mesafenin büyüklüğü, gerekse Cemaat'in AKP hükümetiyle her geçen gün daha da şiddetlenen bir kavga içerisinde olması, bu iki buluşmayı olağanın üstünde anlamlı kılıyor ve bizleri, yazının başlığına da çıkardığımız gibi Gülen cemaatiyle CHP arasında bir yakınlaşmanın başladığı sonucuna götürüyor.
Taban uyuşmazlığı
Fakat bu yakınlaşmanın o kadar kolay olmadığı da ortada. Öncelikle iki yapı arasındaki mesafe gerçekten çok büyük. Cemaat’in AKP ile girmiş olduğu ittifak döneminde, özellikle medyası üzerinden CHP’ye ve onun tabanına alenen saldırmış olduğunu net bir şekilde hatırlıyoruz. Benzer bir şekilde CHP tabanının ciddi bir bölümü, yakın zamana kadar her türlü kötülüğün ardında Cemaat’i görüyordu. Örneğin Kılıçdaroğlu’nu Washington’da ağırlayan Türklerin içinde ABD’de Cemaat’e karşı açık bir şekilde mücadele etmiş kişilerin sayısı epey fazlaydı. 
Yani "düşmanımın düşmanı dostumdur" mantığının hakim olup, Cemaat ile CHP’nin Tayyip Erdoğan’a karşı olmak temelinde hızla birbirlerine yakınlaşacaklarını, hatta müttefik olacaklarını ileri sürmek abartılı olacaktır. Çünkü ne Kılıçdaroğlu, ne de Gülen'in, kendi taraftarlarını, geçmişte hiç bir şey yaşanmamış gibi böylesi bir ittifaka ikna etmeleri kolay olmayacaktır. Zaten birbirlerine daha yakın oldukları varsayılan AKP ile Cemaat arasındaki işbirliğinin bile sona erdiği düşünülecek olursak, CHP-Cemaat birlikteliğine fazla ömür biçmek mümkün olamaz.
 
Başbakan’ın çağrısı
 
Lakin, bütün zorluklarına rağmen CHP ile Cemaat arasında bir yakınlaşma olduğu ve bunun Erdoğan’ı rahatsız ettiği de muhakkak. Nitekim AKP lideri, partisinin dünkü Meclis grup toplantısında milli iradeyi vesayet altına almaya çalışanlara vurgu yaptı ve "Milli iradeye muhalefet partileri de sahip çıkmalıdır" dedi. Başbakan’ın vesayet konusunda Cemaat’i işaret ettiğini ve başta CHP olmak üzere muhalefet partilerini Cemaat ile aralarında mesafe koymaya çağırdığını düşünüyorum.
CHP’nin (ve diğer muhalif partilerin) bu üstü kapalı çağrıya icabet etmeleri tabii ki beklenemez. Fakat hükümet ile Cemaat arasındaki kavga daha da şiddetlenir ve taraflar birbirlerine yönelik eleştiri, şikayet ve suçlamalarını daha somut ve detaylı bir şekilde dile getirirlerse (ki Cemaat Taraf Gazetesi üzerinden böylesi bir süreci başlatmış durumda), CHP ve diğer üçüncü şahıslar da kendilerini taraf tutmak zorunda hissedebilirler.
 
İlgili ama nötr

Washington’da Kılıçdaroğlu’na hemen herkes bu kavgayı ve onun tavrını soruyor. CHP liderinin dershane konusuna bakışı Cemaat’e daha yakın: ihtiyaç ortadan kalkmadığı müddetçe dershanelere dokunmanın yanlış olacağını savunuyor. Fakat kavganın siyasi boyutuyla ilgili sorularaysa bağlayıcı cevaplar vermekten özenle kaçınıyor, kavganın bundan sonraki seyrini beklemek gerektiğini söylüyor. Kısacası konuyla çok yakından ilgili ama nötr bir tavrı benimsiyor.
Kılıçdaroğlu’nun bu kavgaya (en azından şimdilik) doğrudan müdahil olmayarak, buna karşılık olaya "yesinler birbirlerini" basitliğinde bakmayarak doğru yaptığını düşünüyorum. Fakat bu tutum uzun sürmeyebilir ve CHP ile lideri, gidişatına göre kendilerini kavganın tam ortasında bulabilirler.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
19.01.2025 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: “Kürtler açısından önemli olan PKK’nin silah bırakması değil Suriye’deki kazanımların korunması”
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
10.01.2025 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Erdoğan ve AKP'ye Suriye dopingi
10.01.2025 Haftaya Bakış (249): Özel'in kırmızı kartı | Akdeniz Belediyesi'ne kayyum | Ülkücülerin Öcalan kavgası
09.01.2025 Hatem Ete ile söyleşi: Türkiye seçimlere en erken ne zaman gider?
08.01.2025 Transatlantik: Yeni çözüm süreci tartışmalarının neresindeyiz? | Suriye'de HTŞ yönetiminde bir ay
07.01.2025 Arap dünyası yeni Suriye'ye nasıl bakıyor? Yusuf el Şerif ile söyleşi
05.01.2025 Esrarengiz bir süreç üzerine notlar
03.01.2025 Haftaya Bakış (248): Yeni çözüm sürecinde neler olacak? | DEM Parti'nin temasları | Kürşad Zorlu'nun istifası
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı