Bu da “yepyeni-Osmanlıcılık”: Türk-Kürt-Arap ittifakı

13.07.2025 rusencakir.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün çok büyük bölümünü yeni çözüm sürecine ayrılığı konuşmasında dikkat çekici hususlardan birisi Türk, Kürt ve Arapların ittifakını geçmişten örneklerle gündeme getirmesiydi: “Türk, Kürt, Arap eğer bir aradaysa, birse, beraberse işte o zaman Türk vardır, Kürt vardır, Arap vardır. Ayrıştıklarında, bölündüklerinde, uzaklaştıklarında ise mağlubiyet, hezimet, hüzün vardır” diyen Erdoğan’ın bundan böyle bu ittifakı sürekli gündemde tutmak isteyeceği anlaşılıyor.
Yakın geçmişte Ahmet Davutoğlu’nun önce dışişleri bakanı, ardından başbakan olarak Türkiye’ye dayattığı ve tam bir fiyaskoyla sonuçlanan dış politika stratejisine “yeni-Osmanlıcılık” dendiği hatırlanacak olursa Erdoğan’ınkine de pekala “yepyeni-Osmanlıcılık” diyebilir ve kolaylıkla bunun da fiyaskoyla sonuçlanacağını öngörebiliriz. Peki neden? Hızlıca muhtemel nedenlere göz atalım:

Uzak tarih-yakın tarih uyuşmazlığı: Erdoğan Türk-Kürt-Arap ittifakını çok geçmişe giderek yeniden gündeme getiriyor. Onun tarih okumasını doğru kabul etsek bile Türk, Kürt ve Arapların yakın tarihi ittifak değil düşmanlıklar ve savaşlardan ibaret. Kürtler hem Türklerden (Türkiye), hem Araplardan (Suriye, Irak); Araplar Türklerden (Osmanlı İmparatorluğu), Türkler de hem Kürtlerden hem Araplardan şikayetçi. Bunun sonucu olarak Türk milliyetçiliğinde Arap ve Kürt alerjisi; Arap milliyetçiliğinde Türk alerjisi; Kürt milliyetçiliğindeyse hem Türk, hem Arap (bu arada fazladan Fars) alerjisi söz konusu.

Birleştiren ve ayrıştıran İslam: Erdoğan aynı konuşmada "Malazgirt Zaferi, Kudüs'ün Fethi, İstanbul'un Fethi, Çanakkale savunması, İstiklal Savaşı, Türk, Kürt, Arap ve daha nice Müslüman halkın ortak savaşları, zaferleridir. Binbir Gece Masalları'nın Bağdat'ını Türk, Kürt ve Arap inşa etmiştir. Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'nin komutasında Türk, Kürt, Arap fethetmiştir. Şam bizim ortak şehrimizdir. Diyarbakır bizim ortak şehrimizdir. Mardin, Musul, Kerkük, Süleymaniye, Erbil, Halep, Hatay, İstanbul, Ankara bizim ortak şehrimizdir" dedi. Görüldüğü gibi Erdoğan bu üçlü ittifakı esas olarak İslam temelinde oluşturmak istiyor. Fakat bu üç halkın tamamı Müslüman değil; Müslüman olanların çoğu Sünni olsa da Şii ve Alevilerin sayısı hayli yüksek; en önemlisi seküler yaşam tarzı özellikle yeni kuşaklar da her üç halk içinde de hayli rağbette.

Türkiye’nin liderliği: Erdoğan hiç kuşkusuz bu ittifakın lideri olarak Türkiye’yi düşünüyor. Ama ortada çok soru var: İlk akla gelen ülkeler olan Irak ve Suriye’deki, her ne kadar ciddi hasar görmüş olsalar da ulus-devletler ne olacak? Kendi ülkesinde yarın seçim olsa yüzde 50+1 oyu alması hayli şüpheli olan Erdoğan nasıl daha geniş bir coğrafyanın liderliğini üstlenecek? Yıllardır ekonomik krizle cebelleşen ve bundan nasıl çıkacağı meçhul olan Türkiye böylesine iddialı bir projeyi nasıl finanse edecek? En önemlisi bir zamanlar Avrupa Birliği’ne aday, halkın çoğu Müslüman olmakla birlikte laik demokratik bir ülkeyken bile cazibesi sınırlı bir Türkiye’yi, Batı’dan giderek kopmuş, otoriterliğin bile sınırlarını zorlar bir haldeyken kim kendisine lider olarak seçer?

İran faktörü: Erdoğan’ın Türk-Kürt-Arap ittifakı hayali, İran’daki İslami rejimi fazlasıyla rahatsız edecektir. Bunun bir nedeni İran’ın hatırı sayılır bir Türk, Kürt ve Arap nüfusa sahip olması. Ama daha önemlisi İran tarihsel olarak bölgedeki en büyük rakibi Türkiye’nin bölgenin hegemon gücü olmasını kendi bölgesel iddiaları için ciddi bir tehdit olarak görecektir.

İsrail faktörü: Son dönemde Trump’tan aldığı destek sayesinde İsrail’in bölgenin yeni hegemon gücü olduğu yolunda yorumlar yapılıyor. Bu kadar olmadığını varsaysak bile İsrail’in gücünü inkar etmek mümkün değil. Öte yandan İsrail’in geleneksel olarak iyi ilişkiler içinde olduğu Türkiye ile Erdoğan iktidarı döneminde bir tür çatışma içinde olduğu muhakkak. Bu nedenle Türkiye’nin Türk-Kürt-Arap ittifakı kurmasını İsrail asla istemez ve engelleme için elinden geleni yapar.

ABD faktörü: Erdoğan belli ki “dostu” Trump’a çok güveniyor. Ama Trump’ın ipiyle kuyuya inilemeyeceği aşikâr.

Bitirirken şunu söylemek isterim: Dün “yeni-Osmanlıcılık” bir maceraydı ve çok ağır bir faturası oldu. Bugün de bölgede “Türkiye/Erdoğan gelsin de bizi kurtarsın” diye dört gözle bekleyen pek fazla Arap ve Kürt bulamazsınız. Bu sefer “yepyeni-Osmanlıcılık” nedeniyle çok daha ağır bedeller ödeyeceğimiz muhakkak. Bu maceraya hiç kalkışmamak, Türkiye’de Türk-Kürt barışına yoğunlaşmak en akıllıca iş olacaktır.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
13.07.2025 Bu da “yepyeni-Osmanlıcılık”: Türk-Kürt-Arap ittifakı
11.07.2025 Öcalan: “Atatürk’ten sonra tek devlet adamı var Bahçeli’dir”
09.07.2025 Tunç Soyer ile söyleşi: “Herkes bilsin bu da geçer, güçlenerek çıkarım”
06.07.2025 İmamoğlu’nu bırakmamak için diğer CHP’li belediye başkanlarını alıyorlar
06.07.2025 Erdoğan çözüm sürecini ateşe atıyor
05.07.2025 Türkiye yolun sonuna mı geldi?
05.07.2025 Erdoğan ve AK Parti’nin son on yılda kazandıkları ve kaybettikleri
04.07.2025 Çözüm sürecinde çözüme doğru
03.07.2025 Bu görüntüler de bu ülkenin hafızasına kazındı
02.07.2025 Yoksa Suriye İsrail’in arka bahçesi mi oluyor?
13.07.2025 Bu da “yepyeni-Osmanlıcılık”: Türk-Kürt-Arap ittifakı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı