Washington’daki Abant

20.04.2004 Vatan

Gülen’in kendisi yok adı var
Washington

Her ne kadar bazılarının ileri sürdüğü gibi Fethullah Gülen bir sürpriz yapıp katılmasa da Washington’daki “İslam, Laiklik ve Demokrasi: Türk Deneyimi” başlıklı Abant Platformu toplantısı, yoğun bir ilgi altında, oldukça hareketli başladı. Bu toplantının tarihi bir önemi olduğunu kestirmek hiç de zor değil. Bunun birkaç nedeni vardı:
1)ABD’nin “Büyük Ortadoğu Projesi”nin hazırlıkları sürerken ve bu bağlamda Türkiye’ye yönelik “İslam cumhuriyeti” ve “ılımlı İslam” yakıştırmalarının ortasında yapılıyor olması;
2)Toplantıya ev sahipliğini, ABD’nin hükümet ve iş çevrelerine nitelikli kadrolar yetiştiren, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in eski dekanı olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’ne bağlı Uluslararası İncelemeler Yüksekokulu’nun (SAIS) yapması;
3)Toplantıyı düzenleyen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinmesi ve Gülen’in dört yıldır ABD’de yaşaması;
4)Toplantının, Gülen’in Zaman Gazetesi’nde yayınlanan röportajının hemen ardından gerçekleşmesi;
5)Devlet Bakanları Prof. Mehmet Aydın ile Ali Babacan’ın yanısıra Kemal Derviş’in de CHP yönetiminden istifasının hemen ardından, ikinci gün toplantıda konuşacak olması.

Gülen sorusu

Dolayısıyla ilk anından itibaren toplantıya “ılımlı İslam”, “Türkiye modeli”, “Büyük Ortadoğu”, “Fethullah Gülen”, “AKP deneyimi” damgasını bastı. Örneğin toplantının açılış konuşmasını, yapan SAIS’in akademik dekanı, Prof. Francis Fukuyama demokratik ve laik geleneğiyle Türkiye’nin Ortadoğu ve İslam dünyasında istisnai bir yeri olduğunun altını çizdi. “Tarihin sonu” teziyle ünlenen Prof. Fukuyama, Avrupa hıristiyan demokratlarına benzettiği AKP’nin diğer ülkeler tarafından ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini de belirtti.
Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın ise açılış konferansında, Türkiye’nin Osmanlı’dan itibaren demokratikleşme serüvenini ve din adamlarıyla dindar aydınların bunun içindeki yerini anlattı. İslam’ın demokrasiyle bağdaşıp bağdaşmadığı sorusunun Türkiye için çoktan aşılmış olduğunu belirten Prof. Aydın, “İslami demokrasi” arayışlarının da artık pek etkili olmadığını, bunun yerine evrensel anlamdaki demokrasinin İslam diniyle meşrulaştırılmasının öne çıktığını söyledi. Siyasete atılmadan önce de İslam dininin liberal, modern, bireyi öne çıkaran, demokasiyi içeren yorumlarını sistemli bir şekilde savunan, saygın bir akademisyen, bir felsefeci olan Prof. Aydın’ın konuşması özellikle Amerikalı katılımcı ve izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.. Bakan Aydın’a ilk olarak ABD’de yaşayan bir Türk, Fethullah Gülen’in teröristleri ateistlere benzetmesi hakkında ne düşündüğünü sordu. Aydın da Gülen’in bu tarz bir söz ettiğini sanmadığını, kaldı ki bu tür bir karşılaştırma yapmanın da mantıklı olmadığını belirtip şöyle devam etti: “Ben yıllar önce, ahlaklı olmak için illa bir dinle ilişkili olmak gerekmediğini yazmış birisiyim. Benim tanıdığım, dinle ilişkisi olmayan çok iyi insan var.”

Model tartışması

Prof. Aydın, Türkiye’nin İslam dünyasına model olması konusunda ne düşündüğü sorusunuysa şöyle yanıtladı: “Ben asla modelden bahsetmedim. ‘Ben demokrasiyi başardım, beni takip edin’ demek küstah bir tavır olur. Evet Türkiye iyi yoldadır; partim, ben, hepimiz iyi yoldayız. Ama demokraside mükemmellik olmaz. Kimse de kendi deneyimini bir başkasına dayatamaz. Biz daha iyi olmak, deneyimimizi komşularımızla, Avrupa ile, ABD ile paylaşmak istiyoruz.” Konuşmasından sonra ayak üstü sohbet etme imkanı bulduğumuz Bakan Aydın, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nden şöyle yakındı: “Yıllardır göğsümüzü gere gere savunduğumuz görüşlerimizi bugün dile getirirken zorlanıyoruz, çünkü hemen bu projeyle anılıyorsunuz; adınız Amerikancıya çıkıyor.”

Gülen’den mesaj


Fethullah Gülen’in, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Başkanı sıfatıyla yolladığı mesaj Vakıf Başkanı Harun Tokak tarafından okundu. Gülen’in mesajı şöyle: “İslam coğrafyası son birkaç asırdır ciddi bir kriz yaşamaktadır. Ayrıca, dünyada artan siyasi, ideolojik ve dinî kutuplaşmalar, maalesef son zamanlarda uluslararası barış ve güvenliği de tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Türkiye tecrübesi, krizden çıkış adına halihazırda önemli fırsatlar ve dersler sunmaktadır ve haddizatında daha fazlasını da sunabilir. Atatürk’ün ‘muasır medeniyet’ ve ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ hedeflerine kenetlenmiş, iç ve dış sorunlarını çözerek uluslararası camiayla daha fazla entegre olmuş, komşularıyla barışık, Avrupa Birliği ile bütünleşmiş, ABD ile dostluğunu pekiştirmiş, NATO’da yerini muhkemleştirmiş, demokrasi, laiklik ve İslam’ın en güzel yorumlarıyla taçlanmış bir Türkiye, medeniyetler arasında köprü kurmaya daha iyi namzet teşkil edecektir.”



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı