Türkiye ve İran: Kızışan rekabet

09.08.2012 Vatan

Lafı uzatmadan söyleyelim: Irak ve Suriye bir yere kadar, ancak İran ve Türkiye’nin de karışması halinde geride Ortadoğu diye bir bölge kalmayabilir. Çünkü her iki ülke bu bölgenin temel direkleridir ve içlerinden en azından birinin yıkılması durumunda dengelerin yeniden kurulması için çok ama çok uzun bir süre geçmesi gerekecektir. Bu bağlamda Ankara ile Tahran arasında her geçen gün tırmanan gerilimin özel olarak bu iki ülkeye, genel olarak tüm bölgeye hiçbir hayrı olmayacağının altını çizelim.

Öte yandan Türkiye ile İran ilişkilerinin içinden geçtiğimiz tarihsel süreç nedeniyle bir nitel değişikliğe uğramasının kaçınılmaz olduğunu da vurgulamalıyız. Şöyle ki Türkiye ile İran çok uzun bir süredir sürekli birbirini kollayan, birbiriyle amansızca rekabet eden ama çatışmamaya da azami özen gösteren iki bölgesel güç olmuştur. Ancak bu coğrafyada bir süredir yaşanan büyük altüst oluşlar nedeniyle bu “dostane rekabet”in daha fazla sürmesi pek mümkün gözükmüyor.

Suriye: Irak’ın rövanşı

Ankara ile Tahran arasındaki çıkar çatışmasının ne kadar ciddi olduğuna ilk kez Irak’ta tanık olduk. Saddam rejiminin devrilmesinden en kârlı çıkan ülke İran’sa, en zaralı çıkanların başındaysa Türkiye’nin yer aldığı kesindir. Tahran rejimi sadece en büyük düşmanından kurtulmakla kalmadı, Şii Araplar üzerinden bu ülkeyi büyük ölçüde kendi nüfuz alanına kattı.

Irak’a esas olarak Kürt sorunu çerçevesinden bakan Türkiye ise başta Türkmenlere, ardından Sünni Araplara yatırım yapıp zaman ve imkanlarını boşa harcadıktan sonra bu ülkede yakın zamana kadar en fazla kuşkuyla baktığı Kürtlerle böyle giderse pekala “stratejik” olarak tanımlayabileceğimiz ilişkiler geliştirmek zorunda kaldı.

Buradan hareketle Ankara’nın, Tahran’ın en büyük stratejik ortaklarından olan Baas rejimine karşı Suriye muhalefetini desteklemesini, bir bakıma Irak’ın rövanşını alma arayışı olarak görebiliriz. Türkiye’nin Suriye inisiyatifinde yalnız olmaması, Suudi Arabistan, Katar gibi bölge ülkeleriyle birlikte (veya en azından “aynı dalga boyu”nda) hareket etmesi, İran’a karşı bir bölgesel bloğun varlığını (veya en azından bunun oluşturulmak istendiğini) gösteriyor.

Sıra kimde?

İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Seyit Hasan Firuzabadi’nin Suriye’de yaşananlardan Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi sorumlu tutup “Halbuki Suriye'den sonra sıranın Türkiye'ye ve diğer ülkelere geleceğini bilmeleri gerekir” demesi, başka açıklamalarla birlikte Ankara ile Tahran arasında ciddi bir kriz çıkardı. Firuzabadi haklı: Eğer Suriye de parçalanırsa bölgede sıra başka ülkelerde demektir. Firuzabadi haksız: Suriye’den sonra eğer bir sıra söz konusu olacaksa Türkiye’den çok İran tehdit altındadır.

Tahran’daki İslami rejime daha ilk andan itibaren karşı olan Batılı güçlerin ve tabii ki İsrail’in, Suriye’deki Baas rejiminin çökmesi halinde vakit geçirmeden ve nükleer sorunu bahane ederek İran üzerinde operasyonlara yönelmeleri şaşırtıcı olmayacaktır. Böylesi bir durumda İran Kürtlerinin en önde gelen muhalif aktör olarak ortaya çıkacaklarını da öngörebiliriz. İran’ın Suriye konusuna bu kadar angaje olmasının esas nedeni de kendisine yönelik bu türden bir tehdit algısı olsa gerek. Bitirirken şu hatırlatmayı yapalım: Suriye’de olup bitenlerin İran’ın elini zayıflattığı ortada. Ancak devrimden bu yana yaşananlar Tahran’daki rejimin çok çetin bir ceviz olduğunu tüm dünyaya defalarca gösterdi. Bu nedenle, olağanüstü bir durum olmaması halinde İran, Suriye’yi kaybetmemek için elinden geleni yapacak, Baas rejimini devirmeye çalışanlara Suriye toprakları dışında da darbeler indirmeye çalışacaktır. Ama en büyük direnci Suriye’den sonra sıranın kendisine gelmesi halinde gösterecektir.

İran’ın gerçek gücünü en iyi bilen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ankara’nın bu tarihsel rekabetin tarihsel bir husumete dönüşmemesi için her türlü gayreti göstereceğini düşünüyor ve bekliyorum. 

Not: 8 Mart 2006 günü Vatan’da çıkan “Türkiye ve İran: Bitmeyecek rekabet” başlıklı yazımda iki ülkeyi birleştiren ve ayrıştıran temel noktaları ele almıştım. Meraklısı şu linkten yazıya ulaşabilir:
http://rusencakir.com/Turkiye-ve-Iran-Bitmeyecek-rekabet-/516



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı