Süreç iyi gidiyor ama hep iyi gideceğinin garantisi yok

27.02.2013 Vatan

Son günlerde sık sık yeni İmralı süreci üzerine aynı soruya muhatap oluyorum: Nasıl gidiyor? Cevabım tereddütsüz ve kısa: İyi gidiyor. Tabii ki benim “iyi gidiyor” dememle her şey bitmiyor. Çünkü Türkiye çok köklü ve boyutlu, kangren olmuş bir sorunu çözmeye çalışıyor. Her olumlu gelişmeyi birçok olumsuz durum kolaylıkla gölgeleyebiliyor. Nitekim geleneksel ve sosyal medyada sık sık olumsuzlukların altı çiziliyor ve iyimserlik yerine kötümserlik aşılanıyor. Bu yazıda, öne çıkan (çıkarılan) üç soruyu ele almak istiyorum.

1) Öcalan Kürtleri layıkıyla temsil edebilecek mi?
Bazı meslektaşlarımız Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu’da Kürtlerin nabzını tuttu ve orada giderek yaygınlaşan şu kaygıyı aktardı: Ya Abdullah Öcalan devletle görüşmelerinde Kürtlerin beklentilerinin gerisinde kalırsa? Kürtlerdeki bu kaygıyı, sürecin daha ilk günlerinde “Devlet Öcalan’ı kullanıp atacak mı?” gibi kışkırtıcı bir başlıkta dile getirip tartışmıştık. Şunu akılda tutmak lazım: Kürtlerin bu tür kaygıları Öcalan’a değil, esas olarak Erdoğan’a, yani devlete güvensizlikten kaynaklanıyor. Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirmek için Öcalan’ı, dolayısıyla Kürtleri kullanma ihtimalinin BDP üst yönetimini de kaygılandırdığını Selahattin Demirtaş’ın dünkü grup konuşmasında da gördük.
Bu kaygıların sebepsiz olmadığının farkındayım ama bugüne kadar yaşananlar ve bundan sonra yaşanması beklenenler ışığında bunların çok da anlamlı olmadığını kavrayacağımız kanısındayım. Çünkü:
  • Yeni İmralı süreci, Erdoğan’ın başkanlık hayallerinin ötesinde, hayati bir zorunluluk nedeniyle başlatıldı. Çok kısa ve sert bir şekilde söyleyecek olursak, Erdoğan’ı başkan yapmanın değil Türkiye’yi bölünmenin kıyısından döndürmenin sürecini yaşamaktayız. Eğer Türkiye bu badireyi de atlatırsa, buradan güçlü çıkacak olan Erdoğan’ın başkanlık şansını deneyip denemeyeceğini ayrıca görürüz. Ama günümüzün asıl sorusu ve sorunu bu değil.
  • Öcalan, devletin istediği gibi kullanıp atacağı bir kişi olsaydı bugüne kadar çoktan kullanılıp bir kenara atılmıştı.
  • Öcalan’ın devletle pazarlık çıtasını alçak tutması, “demokratik özerklik”, “genel af” gibi kritik kavramları telaffuz etmekten kaçınması, üzerinde fırtına kopartılacak şeyler değil. Hatta tam tersi bile söylenebilir.
  • Öcalan’ın Türk kamuoyunun kaygı ve hassasiyetlerini gözeten tutumunu olumlamak yerine buradan hareketle Kürt kamuoyunda bazı kaygı ve kuşkular üretmeye çalışanlar var ve bunların bazıları normal şartlarda PKK, Öcalan, hatta yer yer Kürt düşmanı bilinen kişiler.

2) BDP süreçte etkili bir rol oynayabilecek mi?
Dün Selahattin Demirtaş’ın konuşmasında, BDP’nin nihayet bu sürece etkili bir şekilde dahil olacağının işaretlerini aldım. “İmralı’ya kim gidecek?” tartışmalarının o kadar uzamış olmasında BDP’lilerin AKP’ye güven duymamalarının dışında, hem sürece tam olarak inanmamaları, hem de süreçte kendilerinin nasıl bir işleve sahip olacaklarını kestirememeleri etkili olmuştu. Son İmralı ziyaretinin ardından bu sorunların hızla ve büyük ölçüde çözülmekte olduğunu görüyoruz. Öyle ki BDP’nin fazla öne çıkması süreci tehlikeye sokabilir. Eğer hükümet sürecin kamuoyuna aktarmayı Erdoğan’ın Salı konuşmaları ve medyada yazdırılan bazı haber ve yorumlarla sınırlı tutmayı sürdürürse, Kürt siyasi hareketinin öncülüğündeki bir süreç algısıyla karşı karşıya kalabiliriz. Kısacası iktidar partisi, tüm kadroları ve teşkilatıyla bu sürece açık bir şekilde sahip çıkmak zorunda.

3) CHP sürece dahil olmayacak mı?
Türkiye’ye barışı AKP ile BDP’nin birlikte getireceğini düşünenler aldanır. Sürecin başarısı için bu iki parti şart, ancak yanlarına bir şekilde CHP’yi, en azından bu partinin bir bölümünü almaları zorunlu. Dün Meclis’te Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nu dinleyince bu buluşmanın pek de mümkün olmadığı sonucuna varabiliriz. Peki bu sorun aşılabilir mi? Aşılırsa nasıl aşılır? Açıkçası bu soruların cevabını bilmiyorum. Ama yeni İmralı sürecinin başarısızlığını arzulayan iç ve dış odakların önümüzdeki günlerde en çok CHP üzerine yatırım yapacaklarını rahatlıkla söyleyebilirim.   
Sonuç olarak süreç iyi gidiyor ama hep böyle gideceğinin garantisi yok 



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı