Irak Kürtlerini savunan ABD’lilerin başında eski Hırvatistan elçisi Peter Galbraith geliyor. “Irak’ın Sonu” kitabıyla yankı uyandıran Galbraith VATAN’a konuştu:
Adını da böyle koyduğunuza göre Irak’ın sona erecek olmasından rahatsız değilsiniz anlaşılan...
Yaptığım olup biteni tasvir etmek. Irak’ın sonunu yaşıyoruz. Eğer bir halk soykırıma uğramışsa, oybirliğiyle o ülkenin bir parçası olmak istemiyorsa, bağımsızlığın ahlaki ve yasal çerçevesi var demektir.
Peki ya diğer Iraklılar? Mesela Şiiler de bağımsızlık istiyor mu?
Ülkenin üç ayrı parçasında aynı durum geçerli değil. Eğer bir Kürde “Iraklısın” derseniz kendini hakarete uğramış hisseder. Şii ve Sünnilere sorduğunuzdaysa “Evet Iraklıyız” derler. Irak’tan üç değil iki ülke çıkması doğru olur.
Kuzeydeyse bağımsız Kürt devleti diyorsunuz...
Evet, bağımsız Kürdistan kaçınılmaz bir olgu. Tarihin akışı önünde duramazsınız.
Kitapta Türkiye’nin bağımsız bir Kürt oluşumuna ses çıkarmayacağını ileri sürdünüz...
Milliyetçiliğin çok güçlü olduğu ve bu hareketin Irak Kürtlerine iyi bakmadığı açık. Ancak kamuoyunda, güvenlik birimlerinde, aydınlar arasında, hatta ordu ve diplomaside farklı arayışlar olduğunu biliyorum. Bağımsız bir Kürdistan’ı istemiyor olabilirler ama bunun çoktan gerçekleşmekte olduğunu da fark ediyorlar. Bağımsız bir Kürdistan’ın Türkiye’ye bağımlı olacağını biliyorlar. Başka kime dayanabilir ki Kürtler? Kürtler, Türklerin en yakın müttefiki, hatta Türkiye’nin “uydu devleti” olacaktır.
“Kürdistan Türkiye’nin uydusu olur” mu dediniz?
Kesinlikle. Tabii Türkiye çok fazla düşmanca davranmazsa. Türkiye’de bu tür incelikleri düşünen kişiler var, biliyorum.
Siz bütün Kürt liderleri yakından tanıyorsunuz. Onlar da Türkiye’nin uydusu olmayı kabul ediyor mu?
Bu benim gözlemim. Bakın Kürt liderler Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye’den yatırımcıları teşvik ediyorlar.
Kimdir? * Harvard, Oxford ve Georgetown üniversitelerinde hukuk ile siyaset bilimi eğitimi aldı. 24 yıl ABD yönetimi için çalıştı.
* Bill Clinton tarafından Hırvatistan Büyükelçisi olarak atandı.
* 2003 yılında “Irak politikasını eleştirmek için” istifa etti.
* Irak Anayasası sürecinde Talabani ve Barzani için danışman olarak görev yaptı.