Lordlar Kamarası ‘Gülen’i tartışıyor

26.10.2007 Vatan

Londra’da Lordlar Kamarası’nda, Thames Nehri’nin hemen kenarındaki Chalmondeley Salonu’nda 100’ü aşkın kişi “Müslüman Lord” olarak bilinen Lord Ahmed’i dinliyor. Lord Ahmed, “11 Eylül’e açıkça karşı çıkan ilk İslami şahsiyetlerden biri” olarak tanımladığı Fethullah Gülen hakkında övgü dolu sözler sıralıyor. Zaten bu kalabalığın toplanma nedeni “Dönüşüm Geçiren ’İslam Dünyası’: Gülen Hareketinin Bu Sürece Katkıları” başlıklı konferans. Salonda Türkiye’den ve değişik ülkelerden çok sayıda akademisyen bulunuyor. Bazıları aynı zamanda Hıristiyan din adamları. AKP’li Yaşar Yakış, Yusuf Ziya İlbeç, eski ANAP’lı bakan Bülent Akarcalı, Prof. Doğu Ergil, gazeteciler Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu, Nazlı Ilıcak ve Nuray Başaran da düzenleyeci Londra Diyalog Derneği ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın davetlisi olarak konferansı izliyorlar.

80 bin poundluk konferans

Konferans Koordinatörü Dr. İhsan Yılmaz, herhangi bir lordun destek vermesi durumunda Lordlar Kamarası’nda salon kiralamanın mümkün olduğunu, zaten geçen yıl da burada bir konferans düzenlemiş olduklarını söylüyor. Dr. Yılmaz, Lord Ahmed ile beş üniversite ve enstitüden destek aldıklarını, ancak yaklaşık 80 bin poundluk (Yaklaşık 200 bin YTL) bütçenin nerdeyse tümünün Londra Diyalog Derneği (yani cemaat) tarafından karşılandığını belirtiyor. Tebliğciler ve konukların masrafları karşılandığı gibi, tebliğ başına 600’er dolar da ödeme yapılmış. 30’dan fazlası yabancı 49 araştırmacının tebliğ sunacağı Londra Konferansı için “cemaatin rekoru” diyebiliriz. Dr. Yılmaz 1.5 yıl hazırlık yaptıklarını, tebliğ önerilerini 15 kişilik bir akademik seçici kurulun elediğini söylüyor. Konferans bugün Londra Üniversitesi’ne bağlı Afrika ve Şarkiyat Araştırmaları Okulu’nda devam edecek. 24 tebliğde Gülen hareketinin Türk İslamı ile ilişkisi; laiklik ve demokrasiye bakışı; Avrupa Müslümanlarının entegrasyonuna katkıları; Gülen’in teröre karşı tutumu gibi konular tartışılacak.

İzmir’de doğdu ‘global proje’ oldu

Konferansın açılış toplantısında Gülen ve onun hareketini anlatan kısa bir belgesel gösterildi. Perdede Gülen’in değişik dinlerin temsilcileriyle görüşmelerinden kareler, cemaatin okullarından (genellikle başları açık kadın öğretmenlerle yine başları açık kız öğrencilerin bulunduğu) görüntülere “diyalog, hoşgörü, din adına yapılan teröre karşı mücadele” gibi kavramlar eşlik etti. Cemaatin yaygınlaşmasına örnek olarak Samanyolu TV, Zaman gibi yayın organları verildi.

ABD’nin Loyola Üniversitesi’nden Prof. Marcia Hermansen, Gülen’in 1970’li yıllarda İzmir’de başlattığı bu hareketin önce ülke çapında geliştiğini, ardından Türk cumhuriyetlerine ve sonra Asya ile Afrika’da yayıldığını ve nihayet Batı’ya da açılarak “global bir proje” haline geldiğini anlattı. Prof. Hermansen Gülen’in başarısının sırrını “İslami değerlerle Türk kültürünü harmanlaması” ve “ışık evleri ile yatakhaneler” olarak özetledi.

Vatikan’da İslam ile ilişkiler konusunda üst düzey sorumluluk üstlenmiş olan Prof. Thomas Michel, Gülen’in sadece terörizmi eleştirmediğini, aynı zamanda ona karşı harekete geçtiğini ileri sürdü ve örnek olarak dünya çağındaki okullarını gösterdi.

Derby Üniversitesi’nden Prof. Paul Weller ise Gülen hareketinin başarısını kökünün içerde olmasına, “geleneksel dindarlar”a seslenmesine bağladı.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı