İSLAM DÜNYASI-5 İslami hareket bitmez ancak şekil değiştirir

17.02.2003 Vatan

İSLAM DÜNYASI-5

İslami hareket bitmez ancak şekil değiştirir


Eylül 2001 tarihindeki terör eylemlerinin doğurduğu ilk soru, "Kim bunlar?" oldu? Birtakım spekülasyonların ardından eylemleri gerçekleştirenlerin Suudi asıllı Usame bin Ladin ve onun El Kaide örgütü olduğu anlaşıldı. 19 intihar komandosunun kimliklerinin belli olmasıyla ortaya çıkan yepyeni olguyu Ömer Laçiner şöyle anlatıyor: "El Kaide üyelerinin islam'ın en yoksul, en dışlanmış, en ezilmiş kesimlerinden değil, tam tersine toplumun orta ve üst katmanlarından gelen gençler oldukları görülüyor. Bu gençler, İslam toplumlarının dünya toplumlar hiyerarşisindeki ikinci sınıf durumuna öfke duyuyorlar."

Batı'ya duyulan öfke


11 Eylül'le birlikte ikinci soru, "Neden bu öfke?" oldu. Başta Amerikalılar olmak üzere Batılılar, çoğu iyi eğitimli 19 genci soğukkanlı bir şekilde 6 bin masum sivili öldürmeye neyin itmiş olabileceğini sorgulamaya başladılar. Bir dizi gerekçe sayıldı. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, bunların başında Filistin sorununun geldiğini söylüyor: "Özellikle Oslo'dan sonra Arafat bilinçli olarak Filistin-İsrail meselesinin dinsel boyutunu daha fazla vurgulamaya başladı. Bugün islamcı hareketler Batı'ya karşı duydukları öfkeyi, Kudüs'ün hâlâ işgal altında bulunmasından yola çıkarak ifade ediyorlar."

Küresel bir vizyon


Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç ise şunları söylüyor: "Yoksulluğa bir çare bulunamıyorsa, insanlar açlıktan ölüyorsa, bu merkezde de kendini hissettirecektir. O zaman küresel bir zamanda, küresel bir vizyona sahip olmak gerekir. Ve bence islamiyet en çok buna itiraz ediyor. Dolayısıyla bu sosyal, iktisadi, uluslararası ve kültürel sebepler durduğu müddetçe birileri çıkıp bunları dile getirecektir. İslam dünyasında, Ortadoğu'da bunu dile getirmenin en anlamlı, en çarpıcı biçimi islam oluyor. Bundan dolayı İslamcı hareketler bitmez fakat şekil değiştirirler, yöntem değiştirirler, bazen şiddete doğru kayabilirler. Tabii ki bu Müslümanlıktan kaynaklanmıyor."
Doç. Ahmet Çiğdem ise şöyle konuşuyor: "Bazı Müslüman elitlerin, kendi ülkelerinde, toplumsal ve ideolojik durumlarına karşı bir tepki geliştirmeleri gerekiyor. Ama ne bunu siyasal olarak anlamlandırabiliyor, ne de bunun gerektirdiği siyasal mekanizmaları üretebiliyorlar. Kendi topraklarında dile getiremedikleri öfkeyi Batı'ya karşı manipüle ediyorlar."

İslam ayrı terör ayrı


11 Eylül'le birlikte unutulmaya başlayan bir kavram tekrar gündeme geldi: "İslami terörizm!" Bin Ladin ve El Kaide'den hareketle İslam dinini terörizmle eşitleme anlamına gelen bu tamlama ciddi tepkilere yol açtı. Fakat bütün itirazlara rağmen 11 Eylül'ü dinle, kültürle ve medeniyetle ilişkilendirme yaklaşımı geniş rağbet gördü ve yine unutulmaya yüz tutmuş bir kavram yeniden gündeme oturdu: Medeniyetler çatışması. Fakat ABD'nin Bosna'daki savaşa mudahil olması ve Sırpları püskürtmesi, ardından yine Sırplara karşı, Müslüman olan Kosova Arnavutların! korumak amacıyla NATO'nun 78 günlük bir hava saldırısında bulunmuş olması, Harvard Üniversitesi profesörlerinden Samuel Huntington'ın "Medeniyetler çatışması" tezini büyük ölçüde çürüttü.

Kültür toplulukları


Ne var ki 11 Eylülle birlikte bütün bu yaşananlar unutuldu ya da unutturulmak istendi ve bin Ladin'in, Huntington'm öngörülerim doğruladığı ileri sürüldü. Bu iddia sahiplerinin islam dininin ve Müslümanların globalizme karşı oldukları yolundaki ön kabulüne, Başbakan Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu şöyle karşı çıkıyor: "Tarihe bakarsak, Müslümanların dış dünyaya uyum problemini fazla yaşamadığını görürüz. Hiçbir zaman izole bir biçimde, başka dünyalara kendilerini kapatarak yaşamadılar. Günümüzdeki Filistin, Bosna, Çeçenistan, Keşmir gibi sorunlar tümüyle siyasidir. Belki de en kolay intibak edebilen kültür topluluklarını oluşturacaklar diye düşünüyorum."
İslam dünyası bir Kurban Bayramı'nı daha tedirgin geçirdi. ABD'nin başını çektiği ülkeler her an Irak'a saldırabilir. Müslüman topraklardaki üslerden havalanacak uçaklar bu Müslüman toprağını bombalayacak. Ve yaklaşık l milyar 300 milyon Müslümanın kendi kaderlerini belirleme şansı hâlâ yok.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 İSLAM DÜNYASI-1 Ayrı dünyaların Müslümanları 13.02.2003
2 İSLAM DÜNYASI-2 Demokrasiyle İslam düşman değil dost 14.02.2003
3 İSLAM DÜNYASI-3 Sağ ve Sol gerileyince İslamcılık güç kazandı 15.02.2003
4 İSLAM DÜNYASI-4 Suudilerin gönlünde hilafet mi yatıyor? 16.02.2003
5 İSLAM DÜNYASI-5 İslami hareket bitmez ancak şekil değiştirir 17.02.2003

Son makaleler (10)
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
19.01.2025 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: “Kürtler açısından önemli olan PKK’nin silah bırakması değil Suriye’deki kazanımların korunması”
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
10.01.2025 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Erdoğan ve AKP'ye Suriye dopingi
10.01.2025 Haftaya Bakış (249): Özel'in kırmızı kartı | Akdeniz Belediyesi'ne kayyum | Ülkücülerin Öcalan kavgası
09.01.2025 Hatem Ete ile söyleşi: Türkiye seçimlere en erken ne zaman gider?
08.01.2025 Transatlantik: Yeni çözüm süreci tartışmalarının neresindeyiz? | Suriye'de HTŞ yönetiminde bir ay
07.01.2025 Arap dünyası yeni Suriye'ye nasıl bakıyor? Yusuf el Şerif ile söyleşi
05.01.2025 Esrarengiz bir süreç üzerine notlar
03.01.2025 Haftaya Bakış (248): Yeni çözüm sürecinde neler olacak? | DEM Parti'nin temasları | Kürşad Zorlu'nun istifası
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı