Hizbullah’tan korkma, onunla yüzleşmemekten kork

19.01.2011 Vatan

Ansızın gelen tahliyelerle Türkiye’nin gündemine yeniden oturmuş olan Hizbullah’ı ne yapacağımızı hâlâ bilemiyoruz. Mahkeme yargıcına “fazla oksijen” aldığı izlenimi veren Ergenekon sanığı Arif Doğan’ın “Hüseyin Velioğlu’na Hizbullah’ı bizzat ben kurdurdum” demiş olması bile derdimize derman olmuyor çünkü Doğan sözlerini “ama bugünkü Hizbullah başka” diye sürdürüyor.

Galiba Türkiye’nin büyük çoğunluğu, tahliye edilenlerin bir an önce tekrar cezaevine konulmasını ve Hizbullah’ın adının bir daha asla anılmamasını tercih ediyor. Çünkü Hizbullah insanlara ürküntü, dehşet ve korku veriyor. Olabilir ama yoksaymanın Hizbullah söz konusu olduğunda hiçbir işe yaramayacağını düşünüyorum. Bunun yerine Hizbullah’ın, özellikle Kürtler arasında ciddi bir şekilde kök salmış toplumsal, kültürel ve siyasi bir realite olduğunu kabul edip onunla nasıl bir arada yaşanabileceğinin yollarını aramak gerekiyor. İşte bu düşünceden hareketle, birileri bıksa, kızsa veya artniyet arasa da Hizbullah üzerine yazıp çizmeyi sürdürmekte kararlıyım.

Operasyonların amacı

Bu uzun girişin ardından önceki gece Hizbullah’ın önde gelen isimlerinden Hacı İnan başta olmak bazı kişilerin örgütle bağlantı iddiasıyla gözaltına alınmaları konusunu irdelemek istiyorum. Gözaltı haberini ilk aldığımda, tahliyeden sonra sırra kadem basan Hizbullahçıların yakalanmaya başladığını düşündüm. Yanılmışım, İnan, tahliye edilenler arasında düzenli bir şekilde karakolda imza veren ender isimlerden biriymiş. Onun gözaltına alınması ülke çapında Hizbullah’a yönelik düzenlenen operasyonlarla bağlantılıymış.

Evet son günlerde Adana, İzmir, Mersin, Gaziantep gibi illerde Hizbullah’a yönelik operasyonlar yapılıyor ve çoğu bazı dernek ve vakıflarda üye veya yönetici olan çok sayıda kişi adliyeye sevk ediliyor. Güvenlik güçlerinin Hizbullah konusunda sarsılmış olan imajlarını tazeleme arayışları ne kadar etkili olmuştur bilemem ama son operasyonların çok akıl kârı olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada bunları, KCK operasyonlarına benzetiyorum.

Çok basit bir akıl yürütmeden hareketle ortaya çıkan bir soruyla görüşümü açıklamaya çalışayım: Bir zamanların dehşet saçan örgütünün ağırlığının hemen hemen tümünü yasal faaliyetlere hasretmiş olması mı daha iyidir, yoksa bir zamanlar olduğu gibi tamamen yeraltında varlığını sürdürmesi mi?

Hizbullah hareketini yıllardır takip etmeye çalışan bir gazeteci olarak, son 10 yılda ağırlık verdikleri yasal çalışmaların örgüt üye ve yöneticilerini ciddi ölçüde değiştirip dönüştürdüğünü gözlemliyorum. Tabii ki yakın geçmiş akılda tutulacak olursa, bu çok kolay ve hızla tamamlanabilecek bir süreç değil. Ve yine Hizbullah bu süreci tek başına katedip tamamlayamaz.

Tercihinizi yapın

Bu bağlamda genel kamuoyunun, ama daha çok devletin ve onun ilgili birimlerinin baştan stratejik bir tercih yapıp nasıl bir Hizbullah’ı tercih ettiklerine karar vermeleri gerekiyor. Eğer tahmin ve temenni edileceği gibi silahtan mutlak bir şekilde arınmış bir Hizbullah arzulanıyorsa bunun zeminin yaratılmasında devlet üstüne düşen görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Bu açıdan bakıldığında son operasyonların Hizbullah içinde varlıklarını hâlâ koruyan şahinlerin, yani silah bırakmamada ısrar edenlerin ellerini güçlendirdiği ortadadır.

Tabii burada oldukça spekülatif bir ihtimal de karşımıza çıkıyor: Acaba devletin içinde herhangi bir kanat veya çevre, yarın bir gün belki ihtiyaç hasıl olur diye Hizbullah’ın silahla bağını tamamıyla koparmasını arzu etmiyor olabilir mi?

Dediğim gibi spekülatif bir ihtimal. Ama diyelim ki birileri böyle bir hayalin peşinde, geçmişteki deneyimlerinden sıkı bir ders çıkarmış olduklarını düşündüğüm (ve gözlemlediğim) Hizbullahçıların bir daha kendilerini kullandıracaklarını pek sanmıyorum.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı