Başlıksız bir Nevruz/Newroz yazısı

21.03.2011 Vatan

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündemin birinci sırasında Libya’ya askeri müdahalenin olduğu malum. Bu kaotik ortamda Nevruz/Newroz kutlamalarının pek ilgi çektiği söylenemez. Herhangi bir tatsızlık yaşanmadığı da göz önüne alınırsa bu yazı okuyucuya anlamsız ve gereksiz gelebilir. Ancak üç yıl boyunca aynı yerde, Diyarbakır Newroz Meydanı’nda Nevruz/Newroz kutlamalarını izleyen biri olarak, dünkü kutlamaların birçok bakımdan önemli olduğu kanısındayım.

Sözü uzatmadan söylemek gerekirse: Geçen yılki izlenimlerime “Mesafe kötü şekilde açılıyor” başlığını uygun görmüştüm. Bu yılsa başlık bulmakta epey zorlandım. O yazıda tabii ki ülkenin batısı ile doğusu, daha doğrusu Kürtleriyle Kürt olmayan nüfusu arasındaki mesafeyi kastediyordum. Mesafenin kötü şekilde açıldığını düşünmeme neler neden olmuştu? Yine o yazıdan bir alıntının yeterli olacağını sanıyorum. “Nevruz kutlamalarına katılanların realitesinin bambaşka olduğunu söyleyebilir ve basitleştirerek ‘ağızlarını Öcalan ’la açıyor, PKK ile devam ediyor, yine Öcalan ile bitiriyorlar’ diyebiliriz.”
Dün de böyleydi. Hatta daha fazlasıydı: Ellerde daha çok Öcalan posterleri, dillerde daha çok Öcalan sloganları, konuşmacılarda daha çok Öcalan referansı. Tabii bu arada Öcalan’ın Nevruz/Newroz üzerine yapmış olduğu konuşmalardan derlenerek hazırlanmış barkovizyon gösterisi bu yıl da en büyük ilgiyi gören olay oldu.

Geçen yıl yazımı kaleme alırken kendimi belli ölçülerde frenlemiş olduğumu itiraf etmeliyim. Diğer bir deyişle “Mesafe kötü şekilde açılıyor” başlığını atarak sanılanın aksine “kötümser” değil “iyimser” davranmıştım. Aslında geçen yılki Nevruz/Newroz izlenimleri, daha irkiltici, sarsıcı bir başlığı hakediyordu.
Hal böyle olunca bu yıl görüp gözlediklerimi özetleyebilecek bir başlık bulmakta hayli zorlandım.



Çünkü bu saatten sonra “mesafe” üzerine dertlenip kafa yormanın anlamlı olup olmadığı konusunda hayli tereddütlüyüm. Her yeni Nevruz/Newroz kutlamasında Kürt siyasi hareketinin bir yılda epey mesafe katetmiş olduğunu, buna paralel olarak Kürt milliyetçiliğinin de iyice kök saldığını gözlüyorum. Yıllar ilerledikçe Kürt hareketinin sözcülerinin ülkenin geri kalan kısmına seslenme konusunda daha az istekli, tabanın da aynı konuda tamamen ilgisiz olduğunu görmek, insana, bu ülkede barış içinde bir arada yaşama şansının giderek azaldığını düşündürtüyor.

Acaba buradan dönüş mümkün mü? Kopmuş olan yeniden birleştirilebilir mi, kopmakta olanın kopması engellenebilir mi? Seçim atmosferine girdiğimiz andan itibaren AKP iktidarı Kürt sorunu üzerine tartışmaları iyice askıya almış durumda. Kürt hareketi de Öcalan’ın İmralı’daki görüşmelerinin bir “müzakere”ye dönüşmesini beklemenin ve bu arada bu beklentiye gölge düşürecek çıkışlar yapmaktan uzak durmanın dışında pek bir şey yapmıyor.

Kürt sorununun elbrliğiyle seçimler sonrasına böylesine ertelenmesiin pek akıl kârı olduğu kanısında değilim. Zira Kürt milliyetçiliği dinamiği, bütün bu hesap-kitapların ötesinde, kendi mecrasında akmaya devam ediyor. Dolayısıyla seçimlerden sonra, hep birlikte istenilse bile köklü çıkışlar yapmak iyice zor, hatta imkansız olabilir.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
08.12.2024 Hamas, Hizbullah ve Esad: İran’ın “Direniş Ekseni” tarihe karışırken
06.12.2024 Behlül Özkan ile söyleşi: 1982’deki Müslüman Kardeşler’in Hama ayaklanmasından bugüne
04.12.2024 Murat Özçelik ile söyleşi: Türkiye Suriye’de ne yapabilir? Ne yapmalı?
04.12.2024 Transatlantik: Suriye’de neler oluyor? Neler olabilir?
02.12.2024 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: "PKK’nin Öcalan’a bağlılığı özde değil, ağırlıklı olarak sözdedir”
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
27.11.2024 Transatlantik: Lübnan’da ateşkes - Ukrayna savaşında son durum - Trump gün sayıyor
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı