Artıları ve eksileriyle CHP’nin önseçimi

31.03.2015 Habertürk

CHP, Pazar günü 39 ilde üye katılımıyla ön seçim yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana merkez sol partilerin bu kadar kapsamlı bir önseçim yaptığı görülmemişti. Bu sadece CHP değil, “parti içi demokrasi” konusunda ciddi sorunları olan Türkiye için de, hiç tartışmasız, çok önemli ve olumlu bir adım. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ön eçime girmiş olması bu adımı daha anlamlı kılıyor.
Liderleri önseçime girerken, uzun zamandır CHP içinde siyaset yapan bazı parti yöneticilerinin kontenjanı tercih etmeleri kuşkusuz tartışmalara ve sorunlara yol açacaktır. Bu açıdan bakıldığında CHP liderinin kontenjan adaylarını saptarken sürpriz yapması pekala sürpriz olmaz.
Önseçimin CHP’lilere bir özgüven aşılamış olduğu bariz bir şekilde görülüyor. Özellikle büyükşehirlerde HDP ile girilecek seçim mücadelesinde CHP’lilerin önseçim yapmış olmayı koz olarak kullanacakları; “radikal demokrasi” iddiasındaki HDP’lilerinse bu noktada zorlanacağı açık.

KADINLAR VE GENÇLER

Önseçimin ilk sonuçlarına baktığımızda CHP için şunları söyleyebiliriz:
·  “Nasılsa kimin kazanacağı belli” gibi yorumlarla önseçimleri anlamsız göstermeye çalışanlar büyük ölçüde yanıldı. Hiç umulmadık isimler seçilebilecek yerlere gelirken, yine umulmadık isimler altlarda kaldı. Deniz Baykal’ın Antalya’da birinci olamaması ve Mustafa Sarıgül’ün İstanbul 2. Bölge’de ancak 5. sıraya yerleşebilmesi örnekleri yeterli.
·  İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Özgür Özel, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Musa Çam, Mustafa Balbay gibi milletvekillerini geçen dönemki dikkat çekici çalışmalarının karşılığını alırken çok sayıda milletvekilinin önseçimden çıkamaması şaşırtıcı olmadı. Bu konuda önde gelen istisna İstanbul 2. bölgeden Melda Onur’dur.
·  Dursun Çiçek, Barış Yarkadaş, Gamze Akkuş İlgezdi, Eren Erdem, Atilla Sertel gibi çok sayıda yeni isim milletvekili seçilebilecek yerlere geldi. Bu da CHP üyelerinin statükoyu aşmak istediğini, yeni yüzlere kapısının açık olduğunu gösteriyor.
·  Medya, İlgezdi, Aylin Nazlıaka gibi isimleri öne çıkarıyor ama önseçimlerde başarılı olan kadınların oranı düşük. Bu nedenle genel merkezin, büyük şehirlerde listelerin ilk sıralarını kadın kontenjanı olarak belirlemesinin isabetli olduğu söylenebilir.
·  Benzer bir durum “genç” isimler için de söz konusu. Bu noktada da gözler Kılıçdaroğlu’na çevrilecek ve ne kadar genç ismi kontenjandan göstereceği merakla beklenecek.

ALEVİLER VE KÜRTLER

·  Üç büyük şehirde üst sıralarda Alevi kökenli isimlerin sayıca fazla olduğu görülüyor. Bu yoğunluk, Alevi oylarının bu seçimlerde HDP’ye kayma ihtimali düşünüldüğünde CHP’nin lehine olabilir. Öte yandan Alevi olmayan seçmeni partiden uzak tutma riski de var.
Yine üç büyük şehrin üst sıralarında, Kürt kimliğini alenen sahiplenen isimler göze çarpmıyor. Eğer kontenjandan gelecek isimlerle bu duruma müdahale edilmezse, zaten Güneydoğu’da varlık gösteremeyen CHP’nin Kürt seçmenle yegane bağı ağır yara alabilir.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
29.12.2024 Ve yeni “Çözüm Süreci” başladı
25.12.2024 Transatlantik: Yeni Suriye’de Türkiye’nin rolü - Yemen İsrail’in hedefinde
24.12.2024 Altılı Masa’nın lâneti
22.12.2024 CHP ne zaman “Türkiye’nin birinci partisi” gibi davranacak?
18.12.2024 Transatlantik: Trump Erdoğan’ı neden övdü? PYD/YPG’nin geleceği Golani’nin zor sınavı
17.12.2024 Mehmet Altan ile Türkiye’nin gidişâtı (4): Suriye’nin geleceği - CHP’li belediyelere haciz
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
12.12.2024 Bahçeli’nin İmralı hamlesine seçmen nasıl bakıyor? Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi
10.12.2024 Transatlantik: Suriye’yi nasıl bir gelecek bekliyor?
29.12.2024 Ve yeni “Çözüm Süreci” başladı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı