Gülen konferansında ilginç açıklamalar

27.10.2007 Vatan

Fethullah Gülen, Londra’da kendisi ve liderliğindeki hareketle ilgili düzenlenen uluslararası toplantıya yolladığı mesajda “Öteden beri binlerce kişinin karşılık beklemeden gösterdikleri gayretin bir tek şahsa hasredilmesinden rahatsız oldum ve halen de oluyorum” dedi. Cemaatinin faaliyetlerini ‘gönüllülerin hizmet ve barış hareketi’ olarak tanımlayan Gülen sözlerini “Bu harekete ciddi bir katkıda bulunduğumu söyleyemem. Anlaşılan hareketin temsilcileri kibarlık ve iyiniyetlerinin ifadesi olarak aralarında bana da yer açmışlar” diye sürdürdü. Ancak dün Londra Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Okulu’nda sunulan 24 tebliğin ortak noktası, bu hareketin başında ve merkezinde Gülen’in bulunduğuydu. Bu konuda Türkiye ve ABD’de cemaatte araştırmalar yapan, kamplarına giden, kız öğrencilerin yatakhanelerinde kalan ve Gülen’in ilk öğrencileriyle görüşen Loyola Üniversitesi’nden Prof. Marcia Hermansen ilginç örnekler verdi. 1980’de Gülen’in bir dershanenin 5’inci katında kaldığını ve ‘beşinci kat’ın cemaat üyeleri için sembolik, hatta kutsal bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Gülen’i eleştirenler de vardı

Tebliğlerde Gülen ve cemaatinin genellikle olumlu yönleri ön plana çıkarıldı, ancak Londra Üniversitesi King’s College’dan Bill Park gibi yer yer eleştiri yapanlar da vardı. Gülen hareketenin nasıl ‘uluslarötesi’ bir hal aldığını ayrıntılarıyla anlatan Park, Türk cumhuriyetlerde aşırı etkili olan cemaatin Türk olmayan Müslüman topluluklarla, özellikle Arap ülkeleriyle fazla ilgilenmediğinin altını çizdi. Eğitim alanındaki seçkinci yaklaşım sonucu Türkiye içinde ve dışında “belki de hizmetlerine en fazla ihtiyaç duyan birçok kesime” ulaşamadıklarını söyledi. Dinlerarası diyalog fikrine sıcak bakmayan kesimlere eğilmediklerini ileri sürdü. Konferans bugün sunulacak 25 tebliğin ardından sona erecek.
Tebliğlerden bazı alıntılar:

Mustafa Akyol (Gazeteci): Gülen’in İslami değil de liberal demokratik bir devlet istediğinin en güzel kanıtı, Türkiye’de muhafazakarlarla laik liberallerin çarpıcı ittifakıdır.

Prof. Louis Cantori (Maryland Üniversitesi-ABD):
Gülen her geçen gün daha fazla öne çıkıyor ve çağdaş reformcu Türk İslamının sözcüsü haline geliyor. Onun sayesinde Kemalizmle İslami cumhuriyetçilik arasında güçlü bir köprü inşa ediliyor. Yani Gülen’e Türk toplumunu birleştirici kişi olarak bakılabilir.

Dr. Ahmet Kuru (Washington Üniversitesi-ABD): AKP Milli Görüş geleneğinden gelmesine rağmen pasif bir laikliği benimsedi ve küreselleşme yanlısı oldu. Bu süreçte AKP liderleri cemaatle yoğun alışverişte bulundu. Bu noktada Abant toplantıları önemli rol oynadı.

Prof. Paul Weller (Derby Üniversitesi-İngiltere): 7 Temmuz terör saldırıları sonrası Biritanya için Gülen’in öğretisi, İslam ve Müslümanları terörizme eşitleyen denklemi etkisizleştirmede sağlam bir İslami temel sunabilir.

Dr. Steve Wright (Leeds Metropolitan Üniversitesi-İngiltere): Gülen cemaati pozitif anlamda yayılmacı bir harekettir. Düşüncelerini gizlemez ve faaliyet alanını genişletmek için her türlü çabayı gösterir. Laik kesimlerle iletişim kurmak için de çok uğraşır.

Asaf Hussain (Leicester Üniversitesi-İngiltere): Gülen’in fikirlerinin İngiltere’de okunuyor olması lazım. Gülen hareketinin görüşlerini İslam dünyasına yaymada başarılı olamamasının nedeni S. Arabistan gibi petro-dolar devletleri tarafından fonlanmamalarıdır.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı