Arınç: Amerika'ya daha sık gelmem gerekiyor

30.05.2005 Vatan

ABD'de gördüğü ilgiden son derece memnun olan Meclis Başkanı, çok açık ve net mesajlar verdi
Bülent Arınç ABD'ye üçüncü, Meclis Başkanı olarak ilk kez geldi. 15 gün sonra Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington'a gelecek olması nedeniyle Arınc'ın fazla ilgi görmeyeceği yorumları yapılmıştı. Ama hiç de öyle olmadı. Arınc'ın AKP ve Türk siyaseti içindeki yerini iyi tarttığı ve önemsediği anlaşılan Amerikan yönetimi kendisini üst düzeyde ağırladı. Arınç'la gezisinin son durağı olan Şikago'da bir kafede röportaj yaptık.
ABD geziniz beklediğinizden daha olumlu geçmişe benziyor... Önemli ve verimli görüşmeler yaptık. Muhataplarımızla Türk-Amerikan ilişkileri dışında, Türkiye'de yükseldiği söylenen Amerikan aleyhtarlığı, anti-semitizm, AB'ye tam üyelik gibi konuları da konuştuk, l Mart tezkeresi konusunu açarlar mı diye bekledik. Kendilerine ülkemizde öyle söylendiği gibi genel bir ABD karşıtlığı olmadığını, hatta ABD'nin kendisinde bile ABD yönetimine tepki ve eleştiriler olabildiğini söyledik.
Türk-ABD ilişkilerinin sancılı bir dönemden geçtiği söyleniyor. Bu görüşme bu yorumlan tekzip mi etti? Kendilerine iki ülke ilişkileri hakkındaki samimi görüşlerini sordum. Cheney kendilerinin bariz bir sorun hissetmediğini ama yaşanan bazı olaylar ve bunların basın tarafından ele alınışı nedeniyle böyle bir görüntünün ortaya çıkabileceğini belirtti.
Peki ABD'liler ne bekliyorlar? Amerikan yönetimi, ABD ile ilişkilerin çok iyi olduğunu, ABD'ye güvendiğimizi, başka arayışlar içinde olmadığımızı söylememizi ve daha çok vurgulamamızı istiyor ve bekliyorlar.
Hükümetin ABD aleyhtarlığına karşı mücadele etmesini umuyorlar... Doğrudan böyle söylemediler, isim de vermediler. Ama "Buraya daha sık gelmelisiniz. Başkaları aracılığıyla görüşmek yerine yüzyüze, birinci ağızdan konuşmaya ihtiyacımız var" dediler.
Siz ABD hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada yüzden fazla dil konuşuluyor. Çokkültürlü olmayı bir zenginlik olarak görüyorum. Çokkültürlü, seküler ve herkesin kendini rahatlıkla ifade edebildiği bir toplumda insanlar rahat eder, mutlu olur. Dünyada farklı farklı laiklik uygulamaları mevcut. Bana göre Amerika’daki uygulama gerçek laikliğe daha yakın.
Sizi “Amerikancı” ilan etmesinler. Size yakın bazı çevreler böyle tanımlamaları pek seviyorlar... Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Muhakkak böyle diyecekler çıkabilir ama bunlar dikkate alınacak ölçüde güçlü değiller. Kişiler suçlayarak, hedef göstererek bir iş yaptıklarını zannedebilirler ama Türkiye de, Türk toplumu da bunu aştı. Ben bir Amerikalı gibi olamam. Türküm, Türk milliyetçisiyim, ülkemi seviyorum, değerlerime sonuna kadar bağlıyım. Ama ABD çok büyük, güçlü bir ülke.
ABD yaşanılası bir ülke mi? Türkiye’de yaşamayı tercih ederim. Ben yerliyim, yerliliğe çok önem veririm. Ama Amerika görülmesi, bilinmesi, çok iyi analiz edilmesi gereken bir ülke. Şunu da anladım ki buraya daha sık gelmeli, düşünce kuruluşlarında tartışmalara katılmalı, gazetecilerle bir arada olmalıyım. Türkiye’yi ve ülkedeki siyaseti yakından tanıyan biri olarak onlarla daha yakın bir ilişki kurmalıyım. Bundan sonra gelecek davetleri iyi değerlendirerek diğer düşünce kuruluşlarında da, daha üst düzeyde toplantı ve tartışmalarda bulunmayı düşünüyorum.
Kimse bana "yanlış yaptın" diyemez Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması planlanan Ermeni Konferansı, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yaptığı açıklamayla ertelendi. Çiçek'in bu açıklamalarını açık şekilde eleştirdiniz. Bu konuda bir tepki aldınız mı? O konuşmamın sonuna kadar arkasındayım, çünkü düşünce ve ifade özgürlüğü bütün özgürlüklerin bileşkesidir. Eğer bu konuda sağlam duramaz, günden güne farklı davranırsanız bu sizin tutarsız olduğunuzu gösterir. O konferansta konuşacak kişilerin çoğunun fikirlerini biliyorum ve benimsemiyorum, ama bunların konuşulmasına hiçbir şekilde engel olmamak gerekir. Bu sözlerimden sonra, sizi temin ederim hiç kimseden olumsuz tepki almadım. Çiçek yıllardır dostum. O kendi düşüncelerini ifade etmiş, ben de kendiminkileri ifade ettim. Zaten bizim aramızda böyle şeyler oluyor. Yeri geldiğinde görüşlerimi açıkça ifade etmekten çekinmem. "Kasus belli'de de, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile tartışmamızda da böyle oldu. Ben inandığımı söyledikten sonra kimse bana "yanlış yaptın" demez, bugüne kadar da demedi.
Çiçek'ten böyle bir çıkış bekler miydiniz? Tutanakları tam okumadım ama doğrusu pek beklemiyordum; kendisi Adalet Bakanı üstelik. Halet-i ruhuyesi neydi, o anda ne hissetti veya olayın bilmediğimiz başka bir yönü var mı bilemem ama çıplak gözle baktığınız zaman hiç doğru bir olay değil.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
06.04.2025 Erdoğan’ın CHP ile ilgili hiçbir hesabı tutmadı
30.03.2025 Erdoğan insanların ne gönüllerini kazanabiliyor, ne de gözlerini korkutabiliyor
28.03.2025 Haftaya Bakış (260): Boykotun sonuçları | Maltepe mitingini beklerken
27.03.2025 Transatlantik: İmamoğlu operasyonu ABD'den nasıl görülüyor? | Hakan Fidan'ın ABD temasları
27.03.2025 CHP’nin boykot çağrısı niçin başarılı oldu?
26.03.2025 Erdoğan’ın CHP ve Özgür Özel öfkesi
26.03.2025 CHP kendisini aşıyor
25.03.2025 İmamoğlu operasyonu ile çözüm süreci arasında bağ var mı? Hamit Bozarslan yorumladı
25.03.2025 Özgür Özel mucizesi
24.03.2025 Erdoğan’ın on yanlış hesabı ve bundan sonrası için beş tespit
06.04.2025 Erdoğan’ın CHP ile ilgili hiçbir hesabı tutmadı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı