AKP-MHP en kolayı gözüküyor ama...

12.06.2015 Habertürk

“Gezi koalisyonu” olarak ortaya atılan CHP-MHP-HDP koalisyonu hiç gerçekçi değil. Öncelikle, bu üç partiden insanları da kapsamasına rağmen Gezi partilerüstü, onları aşan bir hareket, bir ruhtu. İkinci olarak, her ne kadar HDP yöneticileri rahatsız olmayacaklarını beyan etse de MHP’lilerin hiçbir şekilde HDP ile yanyana durmayı kabul etmeleri beklenemez. Ara bir formül olarak önerilen HDP’nin dışardan destek vereceği CHP-MHP koalisyonu da ülkücü hareketin ne tavanı, ne tabanı tarafından kabul görür.
Buna karşılık MHP’nin AKP ile koalisyona bazı şartlar dahilinde hiç de mesafeli olmadığı ortada. Her iki partinin tabanının, ülkenin birçok bölgesinde içiçe olması da AKP-MHP hükümetini “en kolay” koalisyon seçeneği kılıyor. Bahçeli’nin Erdoğan’ın anayasal sınırlar içinde kalması ve yolsuzluk iddiaların yeniden ele alınması şartları, CHP de aynılarını talep edeceği için pek bir sorun çıkartmayabilir. Fakat çözüm sürecinin sonlandırılması şartıyla durum değişiyor.

KÜRTLERİ TAMAMEN KAYBETME RİSKİ

Erdoğan’ın kampanya öncesi çözüm sürecini askıya alıp Kürt siyasi hareketine karşı şahin bir tutum takınması ve AKP’lilerin de bu çerçeve içinde kalmaları bir realite ancak AKP’ye en büyük darbeyi kendi Kürt oylarının HDP’ye kaymasının indirdiği de ortada. MHP ile koalisyon AKP’nin Kürtleri ve dolayısıyla Kürt sorununu çözme şansını tamamen kaybetmesi anlamına gelebilir.
Bu nedenle AKP-CHP koalisyonunu daha zor ama daha güçlü bir ihtimal olarak görüyorum. Böylece CHP’nin sorunu Meclis çatısı altında çözme önerisi ön plana çıkabilir, bu yeni sürece bir şekilde HDP de dahil edilebilir. Hatta bu işbirliğinden yeni bir anayasa çıkartma fırsatı da yakalanabilir. Eğer Erdoğan anayasal sınırları içinde kalır ve bu türden gelişmeleri kolaylaştırırsa AKP Kürtlerin gönlünü ve zihnini yeniden kazanma noktasında bir şansa belki sahip olabilir.

CHP’DEN HDP’YE KAYIŞ

Erdoğan-Baykal görüşmesine gösterilen tepkilerin yumuşaklığı AKP-CHP koalisyonunun zor olsa da imkansız olmadığını gösterdi. Fakat eğer bu seçenek hayata geçerse AKP ve Erdoğan karşıtlığını herşeyin önüne koyan bazı CHP’liler kopabilirler. Bunların bir kısmı ulusalcı partilere yönelebilir fakat böylesi bir gelişmeden en çok HDP’nin yararlanacağı, onun “Türkiye partisi” olma iddiasını güçlendireceği kesindir.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
11.10.2026 Gazetecileri sahipsiz olan bir ülkeyiz
10.10.2026 CHP'den seçilen bir belediye başkanı niçin AKP'ye geçer?
09.10.2026 YENİ Parti'nin fon kriziyle kötü sınavı
08.10.2026 Muş'ta barış, kardeşlik ve süreç muhabbeti: Ya felah ya helak!
07.10.2026 Cemil Tugay milleti mi seçecek devleti mi?
06.10.2026 Cemil Tugay olayına İzmirliler nasıl bakıyor? | Dr. Serkan Turgut ile söyleşi
06.10.2026 Öcalan'a kim(ler) nasıl konuşmalı ve neleri sormalı?
05.10.2026 AKP milletvekili Serkan Bayram’ın 72 saat sürmeyen sert iktidar eleştirisi
04.10.2026 Fon krizinden hareketle din ile ahlak ilişkisini yeniden düşünmek
03.10.2026 Tek adam rejimi bağlamında fon krizini anlamak
11.10.2026 Gazetecileri sahipsiz olan bir ülkeyiz
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı